Informarea corectă, doar din surse oficiale, este foarte importantă. Cu calm, responsabilitate, toleranță și dând dovadă de solidaritate vom trece împreună și peste această situație! Numai bine vă doresc


DE 29 DE ANI – REPREZENTARE NAȚIONALĂ ȘI INTERNAȚIONALĂ A ASOCIAȚIILOR DE PROPRIETARI DIN ROMÂNIA! ORGANIZAȚIE MEMBRĂ IUT – INTERNATIONAL UNION OF TENANTS

Arhiva pentru Ianuarie 16th, 2011

Comunicat 16.01.2011

Duminica, Ianuarie 16, 2011 17:09

Aplicarea Legii nr. 372/2005 si certificarea energeticã a apartamentelor din blocurile de locuinte în vederea vânzãrii-cumpãrãrii/închirierii locuintelor  se poate face numai dupa obtinerea acceptului tuturor partilor interesate.

Consultarea Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare (ARAI), a Asociaţiei Auditorilor Energetici de Clădiri (AAEC) sau a Uniuni Notarilor Publici sunt importante dar realizarea si implementarea acestui proiect nu este posibila fara implicarea beneficiarilor: Asociatiile de Proprietari!

In acest sens Liga Asociatiilor de Proprietari Habitat (organizatie nationala a asociatiilor de proprietari!), in numele celor peste 15.000 de asociatii membre, va supune atentiei urmatoarele observatii:

  • Solicitam realizarea unui program de informare a proprietarilor este esentiala. Solicitam organizarea unor intalniri bilunare cu reprezentantii asociatiilor!
  • Solicitam stabilirea unui calendar de aplicare a legislatiei agreat de catre toate partile implicate.
  • Solicitam discutarea problemelor aparute in derularea programului de reabilitare termica a blocurilor de locuinte.
  • Solicitam imbunatatirea legislatiei si adaptarea ei la solicitarile beneficiarilor!

Declaratiile reprezentantilor MDRT arata ca situatia actuala a blocurilor (construite dupa cateva proiecte tip) este cunoscuta si citandu-i pe acestia “marea majoritate a blocurilor se incadreaza in clasa C sau D”. Astfel, nu intelegem utilitatea ca proprietarii sa mai cheltuiasca niste bani pe o hartie care sa confirme ceea ce cu totii stim deja: LOCUIM IN BLOCURI VECHI, MARI CONSUMATOARE DE ENERGIE.

Solicitam ca, dupa incheierea reabilitarii termice, sa se certifice intreaga cladire, asa cum permite de altfel directiva europeana, astfel incat rezultatul certificarii dpdv energetic dar mai ales costurile sa fie eficiente.

Am aflat de Hotărârea Uniunii Notarilor Publici din România nr. 335/17.12.2010, care, interpreteaza aplicarea Legii nr. 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor, fără a forţa pe cei ce vor să încheie un contract de vânzare-cumpărare să dobândească un certificat energetic, atât timp cât aceştia consimt în faţa notarului public să dobândească proprietatea sau folosinţa imobilului respectiv, pe riscul lor, asumându-şi orice răspundere cu privire la efectele produse prin nedeţinerea informaţiilor cuprinse în conţinutul certificatului de performanţă energetică a clădirii. Considerăm, că un cumpărător poate observa cu destulă uşurinţă dacă apartamentul pe care intenţionează să-l cumpere are sau nu geamuri termopan, dacă imobilul a fost sau nu reabilitat etc.

Citeste tot articolul »

Acest post a fost postat in categoria: Noutati