Informarea corectă, doar din surse oficiale, este foarte importantă. Cu calm, responsabilitate, toleranță și dând dovadă de solidaritate vom trece împreună și peste această situație! Numai bine vă doresc


DE 29 DE ANI – REPREZENTARE NAȚIONALĂ ȘI INTERNAȚIONALĂ A ASOCIAȚIILOR DE PROPRIETARI DIN ROMÂNIA! ORGANIZAȚIE MEMBRĂ IUT – INTERNATIONAL UNION OF TENANTS

Arhiva pentru februarie, 2016

INVITATIE DEZBATERE – REPARTIZAREA COSTURILOR – CONTORIZAREA INDIVIDUALA – DISTRIBUTIA ORIZONTALA – CONTRACTELE – CONVENTIILE INDIVIDUALE DE PLATA

miercuri, februarie 10, 2016 13:15

            In cadrul dezbaterilor complet gratuite adresate membrilor si reprezentantilor asociatiilor de proprietari, miercuri 17.02.2016, ora 11.00, la Sala de Conferinte de la RADET Ilioara (etaj 3, str. Strada Ilioara nr. 16 – fosta Scoala de soferi, Sectorul 3 Bucuresti), are loc Dezbaterea cu tema:

 • REPARTIZAREA COSTURILOR
 • CONTORIZAREA INDIVIDUALA / DISTRIBUTIA ORIZONTALA (in măsura în care este posibil din punct de vedere tehnic, rezonabil din punct de vedere financiar şi proporţional în raport cu economiile de energie potenţiale)
 • CONTRACTELE – CONVENTIILE INDIVIDUALE DE PLATA (apa rece, apa calda, caldura)!

Dezbaterile  vor viza:

 • Prevederile
  • Legii serviciilor comunitare de utilităţi publice nr. 51/2006,
  • Legii nr. 325/2006 a serviciului public de alimentare cu energie termică
  • Legii serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare nr. 241/2006;
  • Legea nr. 121/2014 privind eficienţa energetică
  • Directiva 27/2012;
 • Distributia orizontala – solutie pentru reconectarea apartamentelor deconectate – Proiecte pilot de succes!
 • Atributiile ANRSC
 • Atributiile autoritatilor locale: AMRSP / PMB / CGMB;
 • Adoptarea regulamentului local cu privire la CONTORIZAREA INDIVIDUALA / CONVENTIILE INDIVIDUALE DE PLATA / CONTRACTELE INDIVIDUALE; Norma de repartizare a incalzirii
 • Finantarea proiectelor cu privire la montarea repartitoarelor de costuri si a contoarelor individuale
 • Finantarea proiectelor cu privire la distributia orizontala;
 • Obligatiile reprezentantilor asociatiilor de proprietari;
 • Propuneri de modificare a legislatiei;
 • Subventia acordata de catre PMB

Invitati: Reprezentanti ai asociatiilor de proprietari din Bucuresti;Reprezentanti ai Serviciilor pentru Asociatiile de Proprietari din cadrul Primariilor de Sector; Reprezentanti AI ANRSC, AMRSP, PMB; INVITATI PERMANENTI: RADET BUCURESTI; Specialisti in domeniu;

 

NUMĂR LIMITAT DE LOCURI! VĂ RUGĂM SĂ CONFIRMAŢI PARTICIPAREA LA 0726.373.000, 0743.627.705, 021.341.30.62, tatiana.musteata@habitaturban.ro;

 

AGENDA EVENIMENTULUI

 10:30 – 11:00

 Primirea si înregistrarea participantilor

 11:00 – 11:15

 • Deschiderea Dezbaterii / Prezentarea Participantilor –

      Mihai MereuŢĂ

 11:15 – 12:00

 Prezentari

 • Reprezentanti ANRSC
 • Reprezentanti AMRSP
 • Reprezentanti PMB
 • Reprezentanti RADET BUCURESTI
 • Reprezentanti Veolia
 • Reprezentanti Apa Nova
 • PARLAMENTARI
 • CONSILIERI GENERALI

 12:00 – 13.00 

 • Interventii ale membrilor si reprezentantilor asociatiilor de proprietari;
  • Dan Rujan
  • Gheorghe Stanescu
  • Aurel Marian
 • Intrebari / Raspunsuri / Concluzii

ACTIUNE REALIZATA CU SPRIJINUL:  VEOLIA ENERGIE ROMANIA, , ELSACO, ISTA ROMANIA, APA NOVA BUCURESTI, RADET BUCURESTI. PARTENER MEDIA: RADIO ROMANIA ACTUALITATI – BUCURESTI FM 98,3; ARENA CONSTRUCTIILOR;

 

 

 

Acest post a fost postat in categoria: Noutati

LISTA – ACTIV

sâmbătă, februarie 6, 2016 11:24
Acest post a fost postat in categoria: Noutati

Comunicat participare dezbatere Min. En. SEN

sâmbătă, februarie 6, 2016 11:22

In data de 27 ianuarie, la sediul Ministerului Energiei, a avut loc prima dezbatere avand ca tema Strategia Energetica a României 2016-2030, cu perspectiva anului 2050 (SEN).

Reprezentantul permanent al Ligii Asociatiilor de Proprietari Habitat este dl Radu Corneliu Dumitrescu.

In aceasta intalnire s-au prezentat echipele care elaboreaza strategia, precum si grupele de lucru, in cel putin 2-3 dintre acestea urmand a fi reprezentata si Liga.

Termenul final pentru elaborarea SEN este 15 septembrie 2016.

Am transmis urmatoarele observatii (intocmite de catre dl Radu Dumitrescu) cu privire procesul de elaborare elaborare a Strategiei Energetice Nationale 2016-2030 cu perspectiva 2050 (SEN).

 • Am solicitat:

1. – includerea Ligii Habitat in mai multe grupe de lucru, in special in grupele:
(4) – Eficienta energetica, energie termica, cogenerare, managementul cererii de energie,
(5) – Guvernanta energetica
(6) – Securitate si diplomatie energetica

2. – includerea consumatorilor in temetica tuturor grupelor de lucru

3. – analiza propunerii de a tine seama la elaborarea strategiei de un obiectiv strategic major din perspectiva consumatorilor, respectiv obtinerea celui mai bun raport calitate / pret pentru serviciile energetice oferite consumatorilor si elaborarea strategiei plecand de la necesitatile consumatorilor catre surse si procese si nu invers; din aceasta perspectiva am solicitat introducerea temei protectiei termice a cladirilor (anveloparea) ca element esential in procesul de evaluare a cererii de energie pentru locuinte;

4. – prezentarea de raspunsuri argumentate la fiecare observatie sau propunere de eleborare a strategiei, pentru a asigura efectivitatea si eficacitatea consultarilor;

5. – transparenta in elaborarea strategiei, cel putin in cadrul grupelor de lucru, cu transmiterea observatiilor si raspunsurilor la acestea din partea elaboratorilor startegiei catre toti participantii, in sistem agora. Am solicitat ca prim pas transmiterea prezentarii facute la aceasta prima consultare din 27.01.2016.

Cu privire observatiile facute referitor la tematica si continutul strategiei (constatand ca, din punctul nostru de vedere lipseau unele principii foarte importante si au fost prezentate drept principii de elaborare ale SEN subobiective si restrictii/conditionari de elaborare a strategiei) le reluam si le completam, solicitandu-va sa analizati si urmatoarele propuneri:

 • O strategie energetica nu poate avea alt scop general decat accesibilitatea energiei pentru consumatori la cel mai bun raport calitate / pret, in conditiile de protectia mediului actuale si de perspectiva, care determina o serie de directii de actiune obligatorii, la nivelul tuturor proceselor de productie a energiei si a serviciilor energetice, de la sursa pana la consumator.
 • Deja frazele de mai sus definesc principalele principii (concepte / directii majore) ale unei astfel de strategii:
  • Calitate
  • Mediu
  • Sustenabilitate

Aceste trei notiuni acopera in intregime toate subobiectivee unei stretegii energetice, care trebuie gandita si proiectata incepand de la consumator (cu privire la evolutia necesarului de energie, a calitatii serviciilor energetice si a accesibilitatii lor) catre sursele de energie.
Trebuie abandonata mentalitatea de a pune pe plan central procesele tehnologice si de a gandi (daca e gandit) apoi impactul la consumatori. Necesitatile consumatorilor, inclusiv cele de protectie a mediului, trebuie sa determine alegerea tehnologiilor si a surselor de energie. Aceasta schimbare de mentalitate pleaca de la gandirea proceselor energetice ca parte dintr-un ansamblu mai mare numit serviciile energetice ce pot fi oferite consumatorilor, de tot felul. Iar in majoritatea lor serviciile energetice trebuie gandite ca servicii economice de interes general (SEIG in continuare), dupa cum sunt acestea deja definite de documentele Comisiei Europene, de directive si tratate (a se vedea, intre altele, Cartea verde a SIG a Comisiei Europene din 2003).

 • Legat de rolul pe care autoritatile publice trebuie sa il alba in sectorul serviciilor economice de interes general, Comisia Europeana in Cartea verde a SIG spune ca este: "acela de a veghea la buna functionare a pietei si la respectarea regulilor jocului de catre toti participantii, precum si de a garanta interesul general".

Iar daca vom aborda strategia energetica din aceasta perspectiva, a faptului ca se refera la servicii energetice de interes general, trebuie sa tinem seama in primul rand de specificul acestora, de obligatiile specifice (descrise in Cartea verde) care sunt impuse acestor servicii. Aceste obligatii sunt esentiale in stabilirea calitatii serviciilor si ele definesc cerintele esentiale ale consumatorilor.

Obligatiile specifice ale SEIG, definite de Cartea verde, cuprind:

1 – Universalitatea

Acest concept vizeaza in primul rand accesibilitatea serviciilor pentru toti cetatenii, care trebuie prestate la un nivel de calitate stabilit de autoritatea competenta in mod specific ariei comunitatii locale deservite, prin urmare si suportabilitatea de plata a serviciilor, care este o conditie a accesibilitatii. Conceptul universaitatii include si adaptarea serviciilor la nevoile consumatorilor, aflate intr-o evolutie continua. Cartea verde vorbeste despre universalitate ca despre un concept flexibil, compatibil cu principiul subsidiaritatii, el fiind pus in aplicare de catre fiecare natiune sau comunitate locala).
Cartea verde mai arata ca acest concept al universalitatii, inteles asa cum s-a prezentat mai sus, permite raspunsul la exigentele interesului general pe mai multe directii: calitatea serviciilor, eficacitatea economica, progresul tehnologic, protectia mediului, transparenta facturarii si responsabilitatea privind conturile, etc. Aplicarea conceptului duce de asemenea la micsorarea inegalitatii sociale dintre cetateni, contribuind astfel la coeziunea sociala. Comisia Europeana ia in considerare riscul ca obligatiile operatorilor si drepturile utilizatorilor prevazute de conceptul universalitatii serviciului sa ramana pur teoretice, daca nu se vor adopta reglementari adecvate acestui sector la nivel national si local sub impulsul directivelor europene.

2 – Continuitatea

Majoritatea acestor servicii necesita asigurarea lor fara intrerupere pentru nevoile cetatenilor (cum sunt serviciile de alimentare cu apa si de canalizare), sau cel putin asigurarea lor ritmica la anumite intervale de timp (precum serviciile de salubritate, transportul in comun). Avand in vedere ca in scopul asigurarii continuitatii serviciilor actioneaza si interesul economic al operatorilor reprezentand marile industrii de retea, obligatia continuitatii serviciilor devine foarte importanta, fiind jalonata de mai multi indicatori de performanta specifici operarii serviciilor.

3 – Calitatea serviciului, stabilit de autoritatea publica competenta

Dupa cum se sustine si in Cartea verde a SIG, definirea, urmarirea si atingerea cerintelor de calitate ale serviciilor publice locale stabilite de autoritatea publica competenta au devenit elementele cheie ale reglementarii SIG. Calitatea serviciilor este stabilita de regula de catre autoritatile locale competente, sub controlul carora este organizat si reglementat serviciul. Cu privire la unele servicii exista deja norme de calitate comunitare de prestare, incluzand reguli de securitate (asa cum sunt de exemplu directivele privind calitatea apei potabile sau a apei uzate epurate), corectitudinea si transparenta facturarii, acoperirea teritoriala a serviciilor si protectia contra intreruperii serviciilor. Multe alte aspecte ale calitatii serviciilor sunt reglementate la nivel local, functie de dezvoltarea serviciilor, nivelul de calitate cerut de utilizatori si de suportabilitatea de plata a utilizatorilor corespunzatoare nivelului de calitate a serviciilor.

4 – Accesibilitatea tarifara

Extras din universalitatea serviciului, Cartea verde subliniaza astfel importanta ca SIG sa fie oferite la un prêt abordabil de catre toti cetatenii unei comunitati. Aplicarea acestui principiu contribuie in mod substantial la coeziunea economica si sociala si micsorarea disparitatilor. Cartea verde mai arata ca legislatia sectoriala in vigoare nu precizeaza criteriile necesare a fi utilizate pentru a determina ca preturile sa fie suportabile pentru toti cetatenii, apreciind ca aceste criterii vor trebui sa fie stabilite de catre fiecare tara. O atentie deosebita trebuie acordata grupurilor vulnerabile, cu capacitate scazute de plata. Sunt de pus in aplicare atat mecanisme de control al evolutiei preturilor, cat si masuri de subventionare a persoanelor defavorizate.

5 – Protectia utilizatorilor si consumatorilor

Comisia a definit in septembrie 2000 un pachet de principii pentru definirea nevoilor consumatorilor si utilizatorilor in acest domeniu. Aceste principii se refera la: calitatea serviciilor, nivelul ridicat de protectie al sanatatii si securitatii fizice din partea serviciilor, transparenta (privind tarifele, clauzele contractuale, alegerea si finantarea furnizorilor), alegerea serviciului, alegerea furnizorului, concurenta efectiva intre furnizori, existenta organismelor de reglementare, dreptul la recurs, o reprezentare activa a consumatorilor si utilizatorilor in definitia si evaluarea serviciilor, inclusiv a diferitelor forme de plata (am subliniat ceea ce este specific serviciilor de apa canal, care functioneaza in regim de monopol).

6 – Securitatea

Acest concept priveste asigurarea conditiilor de viata sanatoasa ale cetatenilor, continuitatii serviciilor si securitatii utilizarii lor, fiind inclus si in protectia consumatorului.
Faptul ca este redat si separat subliniaza interesul acordat de Comisie acestui principiu.

7 – Accesibilitatea la retea

Acest concept este strans legat de cel al universalitatii, reliefarea sa dovedind de asemenea importanta pe care i-a dat-o Comisia.

8 – Pluralismul mass-media

Pentru informarea corecta a utilizatorilor este esentiala existenta unui real pluralism al mass-mediei. Importanta pentru democratie a acestui concept nu mai este nevoie sa fie dezvoltat.

Intre principiile enuntate de Comisie mai intalnim, fara a fi dezvoltate separat, principiul 9 – tarifarii echitabile (asigurarea agalitatii de tratament, la acelasi calitate si cantitate a serviciului, si stabilirea corecta a tarifelor, care sa reflecte costul economic al acestora, implicit eficienta de gestionare a acestora), al eficacitatii (exista o precupare sistematica pentru orientarea catre rezultate la nivelul consumatorului si utilizatorului a eforturilor autoritatilor publice), al controlului democratic, transaparentei si responsabilitatii si concertarii factorilor implicati.

Politicile de mediu ale UE completeaza obligatiile specifice cu noi principii. In acest context trebuie tinut seama atat de principiile 10 – « poluatorul plateste », respectiv « consumatorul plateste », precum si alte principii si masuri foarte importante, convergente si/sau in aplicarea principiilor enuntate mai sus, dintre care mai subliniez principiile:
– platii consumului real al fiecarui utilizator, prin masura asigurarii contorizarii consumului tuturor utilizatorilor, la nivelul limitei de proprietate a fiecarui condominiu, intr-o prima etapa, dupa care sa se treaca la contorizarea consumurilor casnice ale fiecarui apartament din blocurile de locuinte, pe baza unor stimulente adecvate ;
– cuantificarii corecte si obiective a calitatii serviciilor.

Astfel, fara a epuiza subobiectivele ce pot fi incluse in cele trei directii majore, mentionam intr-o prima abordare a problemei urmatoarele aspecte, referitor la: CALITATE

Nu putem vorbi de eficienta, de preturi (accesibile) ale serviciilor energetice fara a stabili nivelul de calitate a serviciilor energetice pentru care mecanismele pietei ar trebui sa stabileasca preturile corecte, in conditii de maximizare a concurentei. Calitatea serviciilor trebuie definita prin indicatori de performanta specifici, iar strategia trebuie sa plece de la analiza acestora si de la stabilirea unui nivel minimal al acestor indicatori. Nivelurile de calitate a serviciilor energetice nu sunt aspecte de la sine inteles sau subintelese, ci elemente cheie in baza carora se pot evalua toate celelalte procese necesare prestarii serviciilor energetice. Nu vom intra aici in detaliile procesului de stabilire a indicatorilor de performanta si nici in mecanismul de monitorizare obiectiva a acestora, elemente care trebuie sa se regaseasca in capitolul sustenabilitate.

Cu deosebita consideratie,

Mihai Mereuta
Presedinte
Liga Habitat
Asociatia Casa Plus
Mobil 0744.751.416;
Email˸ mihai.mereuta@habitaturban.ro

Radu Dumitrescu
Consultant Liga Habitat
Vicepresedinte
Asociatia Casa Plus
Mobil 0743.080.710
Email˸ conctranspresp@yahoo.com

Acest post a fost postat in categoria: Noutati

Catre Presedintia Romaniei, Excelentei sale Domnului Klaus Werner Iohannis, Presedintele Romaniei

sâmbătă, februarie 6, 2016 11:19

Excelenta,

Solicitam retrimiterea acestui proiect in Parlament deoarece:

 • Este confuz si inaplicabil. Nu este prevazut clar ce trebuie afisat.

Modalitatea de calcul este definita in lege. Sa intelegem ca, lunar trebuie sa afisam la avizier, integral, Legea 230/2007? Mai mult, in Ordinul 1969/2007, emis de Ministerul Finantelor, este publicat modelul listei de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei, fiind prevazute explicatii privind provenienta sumelor datorate;

 • Ideea de a amenda presedintii asociatiilor de proprietari (care in marea lor majoritate sunt voluntari si pensionari) cu amenzi cuprinse intre 500 si 3000 lei, este gresita si va duce la desfiintarea asociatiilor de proprietari deoarece nimeni nu va mai dori sa ocupe o astfel de pozitie in cadrul asociatiilor.

Amenzi existau si pana in prezent, dar sa iti treaca prin cap sa amendezi cu 3000 de lei un pensionar, voluntar la asociatie, pe motiv de afisare incompleta (cauzata de neclaritatile din lege), este o dovada clara ca nu se cunoaste realitatea!

Dreptul la informare este explicit prevazut in Legea 230/2007.
O birocratie crescuta nu echivaleaza cu eficientizarea luptei impotriva eventualelor fraude la asociatiile de proprietari!
Daca mai inventam o hartie si promovam amenzi de neplatit, credeti ca vom rezolva problemele de transparenta sau de aparare a drepturilor proprietarilor?

Daca tot exista disponibilitatea de a imbunatati Legea 230/2007 (vezi si proiectele inaplicabile promulgate anul trecut) ar trebui ca, presiunile sa se indrepte pentru adoptarea unei noi legi care, oricum, se afla in lucru din 2009 la MDRAP!

Cu speranta ca veti sprijini aceasta propunere a Ligii Asociatiilor de Proprietari Habitat,
Va rugam, Domnule Presedinte, sa primiti expresia consideratiei noastre.
Cu deosebita stima,

Mihai Mereuta
Presedinte
Liga Asociatiilor de Proprietari Habitat / Asociatia Romana pentru Locuinte Casa Plus

Acest post a fost postat in categoria: Noutati

COMUNICAT – ELMAS

sâmbătă, februarie 6, 2016 11:17

Vineri, 29.01.2016 ora 11:00, la sediul ELMAS din Brasov (B-dul Grivitei nr.1y, 500177 Brasov) va avea loc o intalnire avand ca subiect – Cresterea sigurantei in utilizarea ascensoarelor!
La aceasta discutie vor participa

 • Conducerea ELMAS – Infiintata in anul 1990 cu capital integral privat autohton, compania ELMAS isi desfasoara activitatea in domeniul instalatiilor de ridicat. In prezent suntem un jucator important pe piata instalatiilor de ridicat, cu o retea de puncte lucru nationale si regionale.
 • dl. Mihai Mereuţă – Presedinte Liga Asociatiilor de Proprietari – Habitat (Organizatie Nationala a Asociatiilor de Proprietari!).
 • dl. Av. Vasile Emil Martin – Presedinte Federatia Asociatiilor de Proprietari Brasov – (B-dul Mihail Kogalniceanu nr.23, bl.C7, et.4, cam. 403 -Cladirea Primariei-Centrul Civic, Tel/Fax 0368.402.002 / 0774.487.972  Email: fapbrasov@yahoo.com, fapbv.ro / Facebook: fapbrasov
 • dl. Marian State – Vicepresedinte Federatia Asociatiilor de Proprietari Brasov

Mihai Mereuţă
Preşedinte
Liga Asociaţiilor de Proprietari Habitat / Asociaţia Romȃnă pentru Locuinţe Casa Plus

Acest post a fost postat in categoria: Noutati