Informarea corectă, doar din surse oficiale, este foarte importantă. Cu calm, responsabilitate, toleranță și dând dovadă de solidaritate vom trece împreună și peste această situație! Numai bine vă doresc


DE 29 DE ANI – REPREZENTARE NAȚIONALĂ ȘI INTERNAȚIONALĂ A ASOCIAȚIILOR DE PROPRIETARI DIN ROMÂNIA! ORGANIZAȚIE MEMBRĂ IUT – INTERNATIONAL UNION OF TENANTS

Comunicat de presa din data 15.07.2010

vineri, iulie 30, 2010 10:29
Postat in Noutati

Comunicat de presa din data 15.07.2010

Plata părţilor comune – obligaţia contractuala a tuturor locatarilor

dintr-un condominiu

Pentru toţi utilizatorii sistemului centralizat de încălzire centrală este evident că recentele informaţii referitoare la creşterile neprevizionate ale costului combustibilului pentru încălzire şi respectiv prognozată diminuare a subvenţiilor acordate populaţiei de autorităţile publice locale vor dubla preţul energiei termice şi deci implicit a costurilor de încălzire şi preparare a apei calde.

Părţile comune, şi mai exact valoarea procentului acestora din totalul energiei termice înregistrate de contorul de branşament, sunt unele din problemele intens dezbătute in ultimele zile. Interesul privind stabilirea şi repartizarea sumei care priveşte proprietatea comună este pe deplin justificat pentru că, în conformitate cu prevederile legale în vigoare cuprinse în Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 230 /2007 a asociaţiilor de proprietari, nici-un proprietar  de apartament sau de spaţiu cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă nu va fi exceptat de la obligaţia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renunţării la folosirea unei părţi din proprietatea comună, a abandonării apartamentului sau a spaţiului cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă ori în alte situaţii.

Proprietarii apartamentelor şi/sau a spaţiilor cu altă destinaţie cunosc că cheltuielile cu consumurile comune de energie termică din spaţiile aflate în proprietate comună cuprind cheltuielile aferente consumurilor de energie termică disipate de radiatoare, conductele şi coloanele de distribuţie ale agentului termic, izolate sau neizolate şi respectiv transferate prin elementele de construcţie. Potrivit aceluiaşi act normativ cheltuielile cu consumurile comune se repartizează proporţional cu cota-parte de proprietate indiviză care îi revine fiecărui proprietar. Până în prezent valoarea procentuală a cheltuielilor comune de încălzire a fost stabilită la minim 20% din totalul valorii de energie termica înregistrata de contorul de branşament.

Mădălina Buzatu si Petco Uzunov in calitate de vicepreşedinţi ANPSC:

„Încă din februarie 2008, Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Servicii Comunitare de Utilităţi Publice impunea prin măsuri de conformare tuturor prestatorilor autorizaţi de servicii de repartizare  ca valoarea cotei cheltuielilor comune să fie de cel puţin 20%, dar în nici un caz mai mică decât raportul din suprafaţa echivalentă termic (SET) a părţii comune (inclusiv cu instalaţiile de încălzire din subsolul tehnic al blocului) şi SET total instalat în condominiu.”

Normele şi metodologiile de repartizare aplicate până în prezent în repartizarea cheltuielilor de încălzire au fost elaborate de ANRSC cu respectarea următoarelor principii:

–       asigurarea unei repartizări echitabile a energiei termice înregistrate de contorul de la branşament între proprietarii din condominiu, fără discriminarea  respectiv favorizarea unor proprietari;

–       „beneficiarul plăteşte” – proprietarul care beneficiază direct sau indirect, individual sau colectiv de energia termică consumată în condominiu, trebuie să participe cu o cotă parte la achitarea acesteia.

În acest context trebuie să fie luată în considerare şi experienţa de peste 50 de ani de aplicare a sistemelor de repartizare a cheltuielilor de încălzire şi apă caldă din unele  ţări europene.

Mădălina Buzatu si Petco Uzunov in calitate de vicepreşedinţi ANPSC:

„În tari precum: Germania, Austria, Franţa, Elveţia, Cehia, Slovacia, se aplica un procent de consum comun cuprins intre 25 % si 50 %, in condiţiile in care majoritatea condominiilor sunt izolate termic.”

Tara/Reglementarea

Cota parte fixa

( procentul de consum comun)

Germania (HeizkostenV din 20 ian. 1989)

Între minim 30% şi maxim 50%

Austria (HeizKG BGBI nr. 827 din 29 dec. 1992)

Între minim 25% şi maxim 45%

Franţa (Decretul nr. 613-2000 din 05 iul. 2000)

Între minim 25% şi maxim 50%

Elveţia (VHKA – din mai 1999)

Între minim 30% şi maxim 50%

Cehia (Circulara nr. 372 din 12 oct. 2001)

Între minim 40% şi maxim 50%

Slovacia (Ordonanţa 630 din 20 dec. 2005)

40%

Recomandările Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare in Construcţii si Economia Construcţiilor, referitoare la utilizarea unei cotei părţi fixe din energia termica, in scopul repartizării cheltuielilor aferente încălzirii, sunt :

„1.1. Pentru clădirile construite pe baza proiectelor realizate înainte de anul 1998, cota fixa va fi de 50%.

1.2. Pentru clădirile construite pe baza proiectelor realizate ulterior anului 1998 (inclusiv), cota fixa va fi de 30%.”

Ne exprimăm încrederea că prezentul comunicat va contribui la corecta informare a populaţiei.

|