Informarea corectă, doar din surse oficiale, este foarte importantă. Cu calm, responsabilitate, toleranță și dând dovadă de solidaritate vom trece împreună și peste această situație! Numai bine vă doresc


DE 29 DE ANI – REPREZENTARE NAȚIONALĂ ȘI INTERNAȚIONALĂ A ASOCIAȚIILOR DE PROPRIETARI DIN ROMÂNIA! ORGANIZAȚIE MEMBRĂ IUT – INTERNATIONAL UNION OF TENANTS

De la 1 aprilie vom vor plăti facturi mai mari cu 4,5% la energie electrică

sâmbătă, aprilie 2, 2011 9:09
Postat in Noutati

Potrivit Ordinului nr. 12/2011 al preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), consumatorii vor achita o noua contribuţie ce va fi evidenţiată separat în factura consumatorilor. Contributia va fi de 0,0185 lei pe kWh, adică 1,85 lei la un consum de 100 de kWh lunar (atat cât utilizează în medie un client casnic).

Contribuţia a fost aprobata pentru sprijinirea cogenerarii de înaltă eficienţă.

Sesizam urmatoarele probleme legate de impunerea acestei contributii suplimentare:

  • Cum au fost utilizati banii deja platiti prin tarifele aprobate de ANRE, avand in vedere ca toate tarifele contineau o cota dedicata dezvoltarii/modernizarii sistemelor de productie, transport si distributie?
  • Care sunt mecanismele de control din partea consumatorilor cu privire la utilizarea corecta a surselor suplimentare de finantare create prin aceasta noua contributie. Ce control au consumatorii ca ceea ce platesc prin tarif/contributie va avea destinatia aprobata?

Autoritatile afirma ca:

  • banii colectaţi au rolul de a stimula investiţiile în eficientizarea centralelor, în condiţiile în care cea mai mare parte a tehnologiilor aflate în prezent în cadrul sistemelor de termoficare din România sunt la nivelul anilor 1960-1970, randamentul acestora este de sub 50%, iar costurile de producţie, extrem de mari.
  • bonusurile vor fi repartizate unui număr de 41 de centrale, în funcţie de capacitatea lor de producţie a energiei în cogenerare (energie electrică şi termică simultan) de înaltă eficienţă, cele mai mari la acest capitol fiind OMV Petrom (SNP), Electrocentrale Bucureşti, Complexul Energetic Craiova, ELCEN Bucureşti şi Electrocentrale Galaţi.

Solicitam ferm ca in mecanismul de implementare a acestor scheme de ajutor pentru centrale sa fie implicati si reprezentantii consumatorilor (provenind din organizatii neguvernamentale).

Sustinem cogenerarea de inalta eficienta, insa inainte de a impune consumatorilor o noua contributie, ar trebui analizata eficienta miliardelor de euro investite in sistemele de producere energiei electrice si termice, realizate in ultimii 20 de ani.

|