Informarea corectă, doar din surse oficiale, este foarte importantă. Cu calm, responsabilitate, toleranță și dând dovadă de solidaritate vom trece împreună și peste această situație! Numai bine vă doresc


DE 29 DE ANI – REPREZENTARE NAȚIONALĂ ȘI INTERNAȚIONALĂ A ASOCIAȚIILOR DE PROPRIETARI DIN ROMÂNIA! ORGANIZAȚIE MEMBRĂ IUT – INTERNATIONAL UNION OF TENANTS

CATRE: Ministerul Finanțelor Publice, Domnului Ministru Ionuț Mișa

Joi, August 24, 2017 10:56

Liga Asociatiilor de Proprietari Habitat (organizatie nationala a asociatiilor de proprietari), în numele celor peste 15.000 de asociații de locatari/proprietari membre, vă sesizează o problemă cu care se confruntă în momentul de față asociațiile de proprietari atunci când doresc să execute lucrării conform OUG nr. 18/2009 privind creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe.

Concret, OUG nr. 18/2009 la art. 32 prevede ”Certificatul de urbanism și autorizația de construire pentru executarea lucrărilor de intervenție se eliberează, în regim de urgență, cu scutire de taxă, prin exceptarea de la prevederile legale în vigoare”.

Odată cu intarea in vigoare a noului Cod Fiscal (la data de 01.01.2016) la scutiri, în speță la art. 476, nu se mai prevede explicit scutirea de taxă pentru certificatul de urbanism respectiv autorizația de construire și nici nu este data posibilitatea consiliului local să ia astfel de decizii precum în alte cazuri similare (Legea nr. 153/20011, Legea nr. 422/2001, Legea nr. 350/2001, OUG nr. 20/1994).

Primăriile, pentru a nu scuti asociațiile de aceste taxe se prevalează de prevederile Codului Fiscal și spun că nu se mai aplică facilitățile din OUG nr. 18/2009.

Precizăm că atunci când li se cere asociaților să facă lucrări de creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe primăriile informeaza ca aceste lucrari se fac in baza OUG nr. 18/2009, implicit facandu-se referire la facilitatile din ordonanta.

Considerăm că este o discriminare faptul că lucrările de reabilitarea nu au fost cuprinse în art. 476 din Codul Fiscal, dacă nu cumva nepreluarea lor a fost o omisiune, caz în care am dori să fie corecteze cât mai urgent!

Anexăm un răspuns al Primăriei Timișoara, Direcția Fiscală pentru Direcția Urbanism.

Atragem atenția că deși reabilitarea termica / creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe solicitata de UE, ca fiind o necesitate, asumata de Romania, programul cu finanțare UE, Guvern, Primărie, lipsește in multe localitati. Acum, când unele asociații, încercă cu fonduri proprii, să facă această reabilitare termica / creștere a performanței energetice a blocurilor de locuințe, nu pot beneficia de micile facilități prevazute in OUG nr. 18/2009.

Va rugam corelati de urgenta prevederile OUG nr. 18/2009 cu cele ale Codului Fiscal si sa comunicati tuturor primariilor ca pot acorda facilitatile prevazute in ordonanta.

Ne puteti comunica raspunsurile la: mihai.mereuta@habitaturban.ro (de preferat), sau fax 021.341.30.62, sau Adresa corespondenta: OP 49, CP 21 Sector 2 Bucuresti.

Va dorim succes in activitatea pe care o desfasurati, va multumim pentru colaborare si sprijin si va asiguram de intreaga noastra consideratie.

 

Mihai Mereuta
Presedinte

LIGA ASOCIAŢIILOR DE PROPRIETARI

HABITAT

ASOCIAŢIA ROMÂNĂ PENTRU LOCUINŢE

CASA PLUS

Citiri : 1,175 |