Informarea corectă, doar din surse oficiale, este foarte importantă. Cu calm, responsabilitate, toleranță și dând dovadă de solidaritate vom trece împreună și peste această situație! Numai bine vă doresc


DE 29 DE ANI – REPREZENTARE NAȚIONALĂ ȘI INTERNAȚIONALĂ A ASOCIAȚIILOR DE PROPRIETARI DIN ROMÂNIA! ORGANIZAȚIE MEMBRĂ IUT – INTERNATIONAL UNION OF TENANTS

Către CAMERA DEPUTATILOR, DOAMNEI / DOMNULUI DEPUTAT

miercuri, noiembrie 22, 2017 17:22
Postat in Noutati

REF L140/2017 (nr Senat) Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii  – adoptata tacit in 20 11 2017
Stimata doamna,
Stimate domnule,

Va scriu pentru a-mi manifesta îngrijorarea în legătură cu propunerea de amendare a OG 26/2000 cu privire la asociații și fundații.
Inițiativa legislativă a parlamentarilor Nicolae Şerban – senator PSD și Pleşoianu Liviu Ioan Adrian – deputat PSD vizează reglementarea excesiv de strictă a statutului de utilitate publică al organizațiilor neguvernamentale și noi cerințe sufocante de raportare financiară pentru toate organizațiile neguvernamentale și are un impact negativ imediat asupra drepturilor și modului de funcționare al organizațiilor neguvernamentale din România:
Amendamentele la definirea statutului de utilitate publică omit domenii critice pentru societatea românească: educația civică și democratică, drepturile omului și combaterea discriminării. Aceste lipsuri au fost semnalate și de punctul de vedere al Guvernului României.
Propunerea legislativă introduce un articol care prevede obligativitatea de raportare semestrială a veniturilor și cheltuielilor organizației. Această solicitare se suprapune cu obligațiile curente de raportare. Menționăm că și această propunere a primit aviz negativ din partea Guvernului României. În plus, raportarea trebuie făcută în termen de 30 de zile de la încheierea semestrului precedent și trebuie să conțină pentru fiecare venit în parte persoana sau activitatea care a generat venitul. Există o serie de cazuri în care acest lucru este tehnic imposibil (de ex. cazul donațiilor prin SMS) și pune o presiune administrativă și birocratică suplimentară inutilă nu numai asupra organizațiilor neguvernamentale ci și asupra instituțiilor statului. Reglementarea propune suspendarea organizațiilor care nu îndeplinesc această prevedere și dacă după 30 de zile de suspendare informațiile nu sunt publicate, organizația trebuie să își înceteze activitatea.
Măsurile propuse aduc însă o gravă atingere vieții asociative din România, dreptului la asociativitate al cetățenilor României și restrâng activitățile a mii de organizații de bună credință care oferă servicii și programe către sute de mii de persoane și care sunt sprijinite financiar de milioane de cetățeni.
Dată fiind gravitatea măsurilor propuse, vă solicităm să respingeți aceste amendamente la OG 26/2000, la fel cum a făcut și Guvernul României care a dat aviz negativ propunerii legislative.

Info la: mihai.mereuta@habitaturban.ro (de preferat), sau fax 021.341.30.62, sau ADRESA CORESPONDENTA: OP 49, CP 21 SECTOR 2 BUCURESTI.

Va dorim succes in activitatea pe care o desfasurati, va multumim pentru colaborare si sprijin si va asiguram de intreaga noastra consideratie.

Mihai Mereuta
Presedinte

LIGA ASOCIAŢIILOR DE PROPRIETARI

HABITAT

ASOCIAŢIA ROMÂNĂ PENTRU LOCUINŢE

CASA PLUS

|