Informarea corectă, doar din surse oficiale, este foarte importantă. Cu calm, responsabilitate, toleranță și dând dovadă de solidaritate vom trece împreună și peste această situație! Numai bine vă doresc


DE 29 DE ANI – REPREZENTARE NAȚIONALĂ ȘI INTERNAȚIONALĂ A ASOCIAȚIILOR DE PROPRIETARI DIN ROMÂNIA! ORGANIZAȚIE MEMBRĂ IUT – INTERNATIONAL UNION OF TENANTS

JOS PRETUL GAZULUI!

vineri, martie 27, 2009 14:41
Postat in Noutati

Pretul petrolului a scazut de trei ori fata de iulie 2008. Consecinta fireasca ar fi ca si pretul gazului platit de contribuabili sa fie mult mai mic.

Incepand de la 1 aprilie 2009, pretul gazelor pentru populatie trebuie sa scada! Conform legislatiei din Romania, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) stabileste pretul gazelor pentru consumatorii captivi, in aceasta categorie fiind inclusa si populatia. ANRE, condusa de PetruLificiu (membru PDL) se afla in subordinea vice prim-ministrului Dan Nica (membru PSD). Daca nu ieftineste gazul, Guvernul Boc nu poate fi acuzat decat de rea-vointa, incompetenta sau de interese meschine, care n-au legatura cu binele poporului, ci cu binele partidelor!

Browser-ul nu permite afişarea acestei imagini.

Sursa: Ziua

Este adevarat, surse de incredere ne-au declarat ca se pregateste o manipulare grosolana a electoratului. Cum pretul petrolului pare sa stagneze, si in trimestrul trei al anului (lunile iulie – septembrie), si in trimestrul patru (lunile octombrie – decembrie) pretul gazelor de import trebuie sa scada. In aceste conditii, o scadere brusca a pretului platit de romani in octombrie, cu 30% – 40%, l-ar aduce mai voios la alegerile prezidentiale din noiembrie, mai ales ca tot in noiembrie ar trebui sa vina si prima factura la gaze, cu pretul mult scazut! Ziarul ZIUA cere aplicarea legislatiei, care va conduce, inevitabil, la scaderea pretului gazelor de la 1 aprile 2009!

Pretul platit de romani pentru gazele naturale este format din mai multe componente: tariful de transport prin conductele magistrale ale companiei Transgaz, tariful de inmagazinare in depozitele subterane ale Romgaz si firmelor private, tariful de distributie prin conducte (cei mai mari distribuitori fiind Distrigaz Sud si E.On Gaz Romania – fosta Distrigaz Nord). Toate aceste tarife sunt stabilite de ANRE, pe baza costurilor si tinandu-se cont si de contractele de privatizare ale celor doua distributii (Distrigaz Sud cu Gaz de France, iar Distrigaz Nord – cu E.On/Ruhrgas). In plus fata de aceste tarife se plateste, evident, si pretul efectiv al gazelor.

Romania consuma, in prezent, aproximativ 16 – 18 miliarde de metri cubi de gaze anual. Din aceasta cantitate, circa 70% este livrata din tara, de catre producatorii interni, Romgaz si Petrom, in proportii aproximativ egale. Restul necesarului de gaze este importat, singurul furnizor extern fiind concernul rus Gazprom, dar care nu exporta direct in Romania, ci prin intermediari, controlati tot de el. Astfel, aproximativ 30% din cosul de gaze pentru consumatorii captivi (categorie din care face parte si populatia) este reprezentat de gazele de import.

„Bucla” pretului

Pentru ca nu exista o bursa internationala a gazelor, pretul acestora se calculeaza trimestrial, tinand cont de cel al petrolului pe o perioada anterioara de 6-9 luni. In luna iulie 2008, barilul de petrol a atins cel mai inalt nivel din toate timpurile: aproape 150 de dolari. Acum, pretul international al titeiului „se invarte” intre 45 si 50 de dolari pe baril.

Ceea ce inseamna ca petrolul s-a ieftinit de aproape trei ori. In aceste conditii, avand in vedere decalajul intre pretul petrolului si cel al gazului, in trimestrele trei si patru ale anului 2008 s-au inregistrat si cele mai mari preturi la gazele naturale de import.

Daca in trimestrul patru al anului trecut, pretul de import depasea 500 dolari/1000 mc, in trimestrul intai 2009 a scazut la circa 480 dolari/1000 mc. Surse din piata ne-au declarat ca, la preturile din prezent ale petrolului, pretul gazelor de import ar trebui sa scada in continuare, in trimestrul trei (de la 1 iulie), la 270 dolari/1000 mc, pentru ca din trimestrul patru 2009 (din 1 octombrie) sa se stabilizeze la 250 dolari/1000 mc, pentru ca in ultimele luni, pretul international al petrolului a ramas, practic, constant, intre 40 si 50 dolari/baril.

Doua cresteri in 2008

Pe de alta parte, pretul final al gazelor naturale a fost modificat anul trecut de doua ori: o data incepand cu 1 februarie (cand a fost stabilita la circa 92,5 lei/MWh) si la 1 iulie 2008 (cand a fost stabilit la aproximativ 104,4 lei/MWh), preturile neincluzand TVA si accize. Din iulie 2008, pretul platit acasa de romani nu s-a mai modificat.

Mecanismul pietei gazului

Bernard Arnaud, directorul general al Distrigaz Sud, ne-a explicat cum functioneaza piata gazului. Pretul acestuia urmeaza pretul international al petrolului, dar cu o intarziere, un ecart, de sase – noua luni. Orice fluctuatie a pretului titeiului, in sus sau in jos, se va regasi si in pretul international al gazului, cu un decalaj de sase – noua luni.

|