Informarea corectă, doar din surse oficiale, este foarte importantă. Cu calm, responsabilitate, toleranță și dând dovadă de solidaritate vom trece împreună și peste această situație! Numai bine vă doresc


DE 29 DE ANI – REPREZENTARE NAȚIONALĂ ȘI INTERNAȚIONALĂ A ASOCIAȚIILOR DE PROPRIETARI DIN ROMÂNIA! ORGANIZAȚIE MEMBRĂ IUT – INTERNATIONAL UNION OF TENANTS

PRIVITOR LA PROIECTUL LEGII DE SCUTIRE DE LA PLATA RESTANTIERILOR LA INTRETINERE IN ASOCIATIILE DE PROPRIETARI, DUPA CONSULTAREA CU SPECIALISTII LIGII HABITAT

miercuri, august 11, 2010 20:46
Postat in Stiri Locale

Va remitem urmatoarele puncte de vedere, pentru intelegerea in integralitate a efectelor acesteia.

– acest act este discriminatoriu fata de familiile care si-au platit la timp cotele de intretinere. Grav este ca aceasta initiativa transfera sarcina de asigurare a protectiei sociale de la autoritatile publice, catre proprietari. Reiteram necesitatea de a stabili un sistem transparent si responsabil de asistenta sociala prin instituirea unei alocatii pentru locuinta, adresata persoanelor cu adevarat vulnerabile si care sa fie asigurata de autoritatile publice. Scutirea de la plata penalitatilor nu sprijina in mod real familiile care inregistreaza dificultati la plata intretinerii.

-textul legii prevede scutirea numai in cazul in care restantierii isi platesc integral datoriile in urmatoarele 12 luni, nu face mentiuni fata de debitele anterioare. Exista tentatia de a nu se mai plati intretinerea, atata timp cat in a 364 – a zi poti plati fara penalizari.

– initiatorii legii nu au evaluat corect aceste influente in viata asociatiilor de proprietari. Probabil ca nu locuiesc in blocuri de vreme ce initiaza facilitati ce pot fi interpretate ca indemn  la neplata sau la plata cu intarziere a cotelor la intretinere.

– imixtiunea in relatiile contractuale intre asociatiile de proprietari si societatile furnizoare de servicii. Prin acest proiect statul intervine si anuleaza obligatiile contractuale existente, lucru ce contravin articolului 969 din Codul Civil, conform caruia conventiile legal facute au putere de lege intre partile contractante.

– prevederea de anulare a penalitatilor vizeaza doar prima veriga din lantul de furnizori care contribuie la furnizarea serviciului respectiv. Concret vor fi anulate penalizarile asociatiei fata de furnizorul de caldura, dar nu se fac referinte la penalitatile fata de furnizorii de apa sau gaze.

Iata de ce apreciem ca acest proiect are un caracter populist, principala problema reprezentand-o cotele de intretinere mari si nu sistemul de penalitati stabilit de asociatia de proprietari. Trebuiesc analizate cauzele care duc la neplata cotelor, gasirea modalitatilor de sprijinire a categoriilor defavorizate si mai ales sa reglementeze sistemul eficient de directionare a suportului social carte persoanele care se confrunta cu adevarat cu dificultati

Consideram inadmisibil ca parlamentarii sa opteze pentru o asemenea initiativa, fara a avea consultari reale cu reprezentantii asociatiilor de proprietari si sa propuna o astfel de solutie ineficienta, care de fapt dovedeste faptul ca nu cunosc aspecte fundamentale cu privire la organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari.

In repetate randuri Liga HABITAT a Asociatiilor de Proprietari a solicitat scheme de ajutor pentru plata cotelor de intretinere directionate catre familiile aflate in dificultati reale. Ceea ce Parlamentul a aprobat nu reprezinta un ajutor pentru nimeni, fiind doar o metoda politicianta de pasare a responsabilitatilor si costurilor.

Presedinte U.L.A.L. Arad

Dorina Lupse

|