Informarea corectă, doar din surse oficiale, este foarte importantă. Cu calm, responsabilitate, toleranță și dând dovadă de solidaritate vom trece împreună și peste această situație! Numai bine vă doresc


DE 29 DE ANI – REPREZENTARE NAȚIONALĂ ȘI INTERNAȚIONALĂ A ASOCIAȚIILOR DE PROPRIETARI DIN ROMÂNIA! ORGANIZAȚIE MEMBRĂ IUT – INTERNATIONAL UNION OF TENANTS

Comunicat: România este în topul corupţilor din Uniunea Europeană

marți, noiembrie 2, 2010 12:13
Postat in Noutati

COMUNICAT

România este în topul corupţilor din Uniunea Europeană

Presa (a se vedea, intre altele, in „Jurnalul National” din 27.10.2010 articolul „Romania, in topul coruptilor din UE” semnat de Carmen Plesa) a prezentat recent raportul Transparency International (TI) privind perceptia coruptiei in 2010, aratand ca România este în topul corupţilor din Uniunea Europeană, avand un indice de coruptie de 3,7, ceea ce o plasează pe poziţia 25 din 27 între ţările UE, respectiv pe locul 69 la nivel mondial.

In comunicatul Transparency International Romania (TIR) din 26.10.2010 privind raportul TI se arata ca, citam: Pentru prima oară din 2002 şi până acum, în Indicele de Percepţie a Corupţiei lansat de Transparency International, România se plasează pe un trend negativ în ceea ce priveşte percepţia privind corupţia la nivelul sectorului public şi a reformelor de combatere a ei. După ce anul trecut indicele a dat un semnal sever privind îngheţarea luptei anticorupţie, România obţine 3,7 puncte din 10, arătând nu doar stagnarea efectelor politicilor anticorupţie, ci chiar o creştere a gradului de corupţiei percepută.”

Comunicatul este un serios semnal de alarma, care atrage atentia asupta efectelor negative pentru calitatea vietii si pentru economie a trendului negativ al perceptiei coruptiei in care a intrat Romania.  Ne alaturam semnalului de larma tras de TIR  si solicitam la randul nostru guvernantilor „să dea dovadă de maturitate şi să înţeleagă că eforturile anticorupţie nu trebuie folosite în scop propagandistic, ci ca un mijloc de asigurarea a competitivităţii României şi de garantare a drepturilor cetăţenilor ei.”

Avand in vedere:

  • Raportul Transparency International arata ca in 2010 coruptia in Romania a crescut!
  • Aceasta inseamna, intre altele, „Scăderea calităţii vieţii pentru toate categoriile sociale care plătesc costurile corupţiei generalizate în timp ce se risipesc resursele publice în mod netransparent şi preferenţial”!!!
  • Efectele previzibile: criza va continua si facturile la utilitati vor creste nejustificat!

Liga HABITAT considera corecte evaluarile si atentionarile Transparency International Romania pe marginea raportului TI privind perceptia coruptiei in Roamania, cu privire la lipsa unor strategii coerente de combatere a coruptiei la nivelul administratiei publice centrale si locale!

Liga HABITAT propune un prim set de masuri concrete anticoruptie pentru stoparea cresterilor nejustificate ale tarifelor la utilitati si a scaderii calitatii serviciilor, prin:

– 1. Inceperea efectiva a depolitizarii deciziei tehnico-manageriala a administratiei publice, prin trecerea tuturor autoritatilor de reglementare ale utilitatilor publice sub control parlamentar si respectiv al consiliilor locale – parlamentul si consiliile vor putea numi conducerile acestor autoritati doar in urma unor concursuri publice transparente si efectiv concurentiale, organizate cu participare civica, urmarindu-se promovarea profesionalismului si nu a clientelei politice, renuntandu-se la practica nociva de pana acum de numire politica de catre primul ministru si respectiv de catre primari, in mod netransparent si clientelar, a conducerii agentiilor, autoritatilor si regiilor !

– 2. Modificarea prevederilor legale in sensul declararii drept informatii publice a tuturor informatiilor tehnice si economice ale sistemelor publice (infrastructura) aferente utilitatilor publice, precum si a informatiilor care permit evaluarea calitatii si eficientei prestarii utilitatilor publice. Afisarea obligatorie pe site-urile primariilor si ale operatorilor, indiferent ca sunt privati sau de stat, a regulamentelor de functionare si a tuturor contractelor pe baza carora aceste utilitati sunt gestionate in regim de gestiune directa sau delegata, precum si a structurii tarifelor si a tuturor informatiilor tehnice si economice care stau la baza verificarii corectitudinii avizarii si aprobarii tarifelor la utilitati.

– 3. Realizarea masurarii si urmaririi obiective si transparente a calitatii utilitatilor publice, precum si aplicarea  benchmarkingului, de catre autoritati de reglementare locale care sa functioneze independent, pe baza unor statute adecvate, care sa fie organizate de catre consiliile locale, adica de catre autoritatile publice locale care au competenta sa delege gestiunea acestor utilitati, si care sa poate fi controlate si de catre reprezentanti ai societatii civile! Rolul principal al ANRSC va fi de a pregati prevederile legale cadru si de a verifica aplicarea lor corecta de catre autoritatile de monitorizare locale, precum si de a asigura functionarea corecta a benchmarkingului la nivel national, pentru toate utilitatile.

|