Informarea corectă, doar din surse oficiale, este foarte importantă. Cu calm, responsabilitate, toleranță și dând dovadă de solidaritate vom trece împreună și peste această situație! Numai bine vă doresc


DE 29 DE ANI – REPREZENTARE NAȚIONALĂ ȘI INTERNAȚIONALĂ A ASOCIAȚIILOR DE PROPRIETARI DIN ROMÂNIA! ORGANIZAȚIE MEMBRĂ IUT – INTERNATIONAL UNION OF TENANTS

Ref. Impactul e-Factura asupra funcționării asociațiilor de proprietari

vineri, februarie 9, 2024 21:17
Postat in Noutati

CĂTRE

Guvernului României, domnului Ion-Marcel CIOLACU – prim-ministru
Ministerul finantelor, domnului Marcel-Ioan BOLOȘ – ministrul finanțelor
Senatul României, Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital, doamnei / domnului senator
Camera Deputatilor, Comisia pentru buget, finanţe şi bănci, doamnei / domnului deputat

 

SCRISOARE DESCHISĂ

 

Liga Asociațiilor de Proprietari HABITAT vă solicită să clarificați obligațiile asociațiilor de proprietari legate de e-Factura.

E-FACTURA este o reală problemă pentru asociațiile de proprietari!

Eventuala includere a acestora printre persoanele juridice ce au obligația de a se conforma sistemului e-Factura le va aduce mari probleme.

O decizie în acest sens ar fi nerezonabilă și ruptă de realitate, dovedind necunoasterea situației reale din teren.

Majoritatea covârșitoare a asociațiilor de proprietari nu au resursele necesare pentru implementarea sistemului.

Credeți că în zecile de mii de blocuri, aflate într-o situție precară, cu un număr important de apartamente nelocuite (plecați la muncă în alte țări) locuite de o populație îmbătrânită cu venituri reduse putem discuta de SPV, semnătură electronică, internet…?

Precizăm că

  • Asociaţiile de proprietari nu desfăşoară activităţi economice.
  • Asociaţia de proprietari conform art.2 litera d. din Legea 196/2018 privind privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor, este definită astfel: d) asociaţie de proprietari – formă de asociere autonomă şi fără scop lucrativ a proprietarilor dintr-un condominiu, având ca scop administrarea, exploatarea, întreţinerea, repararea, reabilitarea şi modernizarea proprietăţii comune, menţinerea în stare bună a imobilului, respectarea drepturilor şi asumarea obligaţiilor de către toţi proprietarii.

Cu certitudine, pentru asociațiile de proprietari care doar primesc facturi de la furnizorii de utilități publice și de la alți furnizori de servicii, fară a emite facturi, nu ar trebui să existe obligația conformării și înregistrării în sistemul RO e-factura.

Vă rugăm să clarificați situația asociațiilor de proprietari în sensul excluderii acestora de la o eventuală obligație de a se conforma sistemului e-Factura!

Ne puteti comunica raspunsurile la: mihai.mereuta@habitaturban.ro (de preferat), sau whatsapp 0744751416, sau Adresa corespondenta: OP 49, CP 21 Sector 2 Bucuresti.

Vă dorim succes în activitatea pe care o desfasurati, va multumim pentru colaborare si sprijin si va asiguram de intreaga noastra consideratie.

Mihai Mereuta

Presedinte
Liga Habitat
Asociația Casa Plus

Daniela Florina Hutan

Director executiv
Liga Habitat
Asociația Casa Plus

|