Informarea corectă, doar din surse oficiale, este foarte importantă. Cu calm, responsabilitate, toleranță și dând dovadă de solidaritate vom trece împreună și peste această situație! Numai bine vă doresc


DE 29 DE ANI – REPREZENTARE NAȚIONALĂ ȘI INTERNAȚIONALĂ A ASOCIAȚIILOR DE PROPRIETARI DIN ROMÂNIA! ORGANIZAȚIE MEMBRĂ IUT – INTERNATIONAL UNION OF TENANTS

ANRE ANUNTA CA PRETUL GAZELOR LIVRATE POPULATIEI RAMANE NESCHIMBAT

miercuri, martie 25, 2009 13:18
Postat in Noutati

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a decis ca pretul gazelor livrate populatiei sa ramana neschimbat, de la 1 aprilie, a declarat presedintele ANRE, Petru Lificiu.

„In urma solicitarii distribuitorilor de gaze, ANRE a decis ca pretul gazelor livrate populatiei sa ramana neschimbate, de la 1 aprilie. Vom lua insa in calcul o reducere a pretului gazelor, de cateva procente, de la 1 iulie si probabil si de la 1 octombrie”, a mai spus Petru Lificiu.

Ultima data, ANRE a anuntat majorarea preturilor la gaze naturale livrate populatiei de la 1 iulie 2008 cu un procent mediu de 12,5% pentru clientii Distrigaz Sud si cu 11,6% pentru consumatorii casnici ai E.ON Gaz Romania.

Romania a consumat anul trecut 17,3 miliarde metri cubi gaze naturale. Dintre acestea, circa doua treimi provin din productia interna, iar o treime este importata.


Catre: ANRE

In atentia: Domnului Presedinte

Stimate Domnule,

In ultimile zile exista o campanie media foarte puternica cu referire la o eventuala „umflare a facturilor de gaz in Romania”.

Va rugam sa ne precizati punctul dvs de vedere la urmatoarele idei promovate intens in mass-media, care au creat tensiuni in randul consumatorilor:

„Discutia despre pretul gazelor explodeaza in plina criza economica. Specialistii in domeniu sustin ca, prin modul in care se calculeaza factura la gaz, cetateanul plateste mai mult decit consuma. Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei a stabilit in iunie 2008 o formula de calcul a pretului gazului, care baga in buzunarele furnizorilor cu 24% mai mult decat trebuie, de la fiecare cetatean platitor. Deputatul PDL, Adrian Gurzau, cere o comisie parlamentara de ancheta pe tema pretului gazelor.

Autoritatile romane au fost obligate sa pregateasca integrarea europeana, printr-o serie de masuri de uniformizare a procedurilor si uzantelor vizand relatia consumatorului cu marii furnizori de utilitati publice.

In 2005, fosta Autoritate Nationala de Reglementare din domeniul Gazelor Naturale a decis modificarea modului de facturare a gazelor naturale. Din momentul integrarii in Uniunea Europeana, adica din 2007, ar fi urmat sa nu mai platim volumul de gaze naturale consumat, ci efectul caloric dat de acel volum de gaze, asa cum platesc cetatenii europeni.

Modificarea modului de facturare a consumului de gaze naturale nu s-a facut odata cu admiterea Romaniei in Uniunea Europena, ci un an si jumatate mai tarziu, la 1 iulie 2008. Insa, nici atunci nu au facut-o cum spuneau normele UE, dimpotriva, autoritatile romane au conceput in Ordinul 65/2008 o formula de calcul diferita de cea a standardelor europene. Specialistii in gaze sustin ca prin acest mod de calcul, autoritatii ii fura pe romani la factura cu circa 24%.

Specialistii in gaze sustin ca metodologia de conversie a tarifului de la volumul de gaze consumat la eficienta energetica consumata de beneficiari a fost facuta astfel incat sa avantajeze furnizorul de gaze naturale in detrimentul populatiei.

Furt cu termometrul

  • In primul rand, pentru ca, desi metodologia europeana stabileste ca etalon pentru conditiile in care se face conversia volum/putere energetica temperatura de zero grade Celsius, ANRE a stabilit ca etalon temperatura de 15 grade Celsius, fapt care induce, conform legilor fizicii, un volum mai mare de gaz luat in calcul la plata facturii. La noi, se masoara volumul de gaz consumat la temperatura de 15 grade Celsius, cind aceeasi cantitate de gaz este mai putin densa, dar mai voluminoasa decit la 0 grade Celsius, iar consumatorul plateste mai mult. Din aceasta cauza, consumatorul roman plateste o factura cu aproximativ 9,1% mai mare, spun specialistii.
  • In al doilea rand, in calculul facturii se ia puterea calorica a gazului, cita caldura rezulta din gazul consumat. Ei bine, puterea aceasta este optima daca este masurata la 25 grade Celsius, potrivit standardului european. La noi, puterea calorica se calculeaza la 15 grade Celsius, cind gazul nu are o ardere foarte buna. Ceea ce modifica rezultatul, din nou, si duce la discriminarea consumatorului roman in comparatie cu cel european. Din aceasta cauza, sustin specialistii, consumatorul roman plateste o factura cu aproximativ 11,7% mai mare.
  • In al treilea rand, Ordinul ANRE (62/2008) lasa la latitudinea producatorilor de contoare de gaz marja de eroare metrologica, in loc sa o limiteze intr-un mod rezonabil, care sa nu permita spolierea consumatorului casnic. De asemenea, ordinul nu fixeaza si nu limiteaza in timp pana cand aparatele de masura (contoare) sa scada marja de eroare. Din marja de eroare inacceptabil de mare, la unele contoare de 4%, platitorul roman de factura poate sa scoata mai mult cu 4% la factura de gaz decat cetateanul european.

„Sunt sigur ca, in aceasta iarna, toti cetatenii romani s-au intrebat de ce au facturi atat de mari la plata gazelor naturale. Si sunt sigur ca nimeni nu le-a putut raspunde la aceasta intrebare. Nici macar cei care ar fi trebuit, prin natura obligatiilor lor legale, sa vegheze la bunul mers al lucrurilor in acest domeniu nu au facut-o. Si nu au facut-o, tocmai pentru ca ei sunt principalii vinovati pentru acest furt premeditat!”, a declarat pentru Hotnews.ro deputatul PDL, Adrian Gurzau. El cere o ancheta parlamenrtara pe tema facturii la gaz si tragerea la raspundere a celor care „i-au furat pe romani chiar prin normele de ei stabilite”.

Informarea corecta si de calitate a reprezentantilor asociatiilor de proprietari cu privire la drepturile si obligatiile acestora este benefica tuturor partilor implicate!

Prezentul material nu este act administrativ de autoritate, in sensul art. 1 din legea 554/2004 (Legea Contenciosului Administrativ) si nu este opozabil tertilor.

Va dorim succes in activitatea pe care o desfasurati, va multumim pentru colaborarea si sprijin si va asiguram de intreaga noastra consideratie.

Cu deosebit respect,

Director executiv

Tatiana MUSTEATA

PRESEDINTE

Mihai MEREUTA

  • Catre: ANRE
  • spre stiinta: Domnului Presedinte

Ref: Stoparea cresterii preturilor la utilitati si scaderea tarifului gazului natural!

Stimate domnule,

Reducerea consumului a dus la o scădere a tarifelor medii la energia electrică de cel puţin 5%, într-o singură lună, în multe ţări ale Uniunii Europene.

Pe fondul crizei economice se anticipează o nouă scădere a consumului si implicit a preţurilor, tendinţă de la care România face deocamdată excepţie.

Situaţia este valabilă si în cazul gazelor naturale.

Desi Gazprom, furnizorul principal de gaze pentru Europa, anunţă scăderi ale tarifelor, (unele de chiar 40%) operatorii din România nici nu se gândesc să umble la tarife!

Tiţeiul a dat semnalul scăderilor de preţ, pe fondul reducerii cererii la nivel mondial, pierzând în doar câteva săptămâni aproape 100 dolari pentru un baril. În condiţii normale, acelasi lucru ar trebui să se întâmple si în cazul gazelor naturale, al căror preţ se formează în funcţie de cotaţiile petrolului, sau al energiei electrice produse pe bază de păcură si gaze.

In acest context solicitam stoparea cresterii preturilor la utilitati si scaderea tarifului gazului natural!

Consideram ca fara aceste masuri (prezente si in promisiunile din campania electorala!) pretul platit de populatie pentru a trece peste aceasta perioada de criza va fi de nesuportat!

Speram ca demersul nostru care intruneste adeziunea tuturor membrilor si reprezentantilor asociatiilor de proprietari va avea o rezolvare cat mai rapida.

Va dorim succes in activitatea pe care o desfasurati, va multumim pentru colaborarea si sprijin si va asiguram de intreaga noastra consideratie.

Cu deosebit respect,

Director executiv

Tatiana Musteata

PRESEDINTE

Mihai MEREUTA

|