Informarea corectă, doar din surse oficiale, este foarte importantă. Cu calm, responsabilitate, toleranță și dând dovadă de solidaritate vom trece împreună și peste această situație! Numai bine vă doresc


DE 29 DE ANI – REPREZENTARE NAȚIONALĂ ȘI INTERNAȚIONALĂ A ASOCIAȚIILOR DE PROPRIETARI DIN ROMÂNIA! ORGANIZAȚIE MEMBRĂ IUT – INTERNATIONAL UNION OF TENANTS

Arhiva pentru mai, 2023

Finanțarea partidelor politice în 2022: De ce avem nevoie de mai multe date?

miercuri, mai 17, 2023 9:58

Stimată doamnă/Stimate domnule,

Expert Forum vă invită la evenimentul de lansare a raportului de analiză a finanțării partidelor politice pentru anul 2022. Discuția va avea loc on-line, pe 18 mai, începând cu ora 10, prin intermediul platformei Zoom.

EFOR a analizat rapoartele de venituri și cheltuieli ale partidelor politice și alte date legate de finanțarea partidelor în 2022 și va prezenta statistici și principalele concluzii. De asemenea, am analizat modul în care partidele politice au utilizat subvențiile pentru a cumpăra masiv servicii de publicitate în mass media și vom discuta despre modul în care acest fenomen afectează independența presei, inclusiv din perspectiva anului electoral 2024.

Raportul va cuprinde și o analiză a proiectului de lege pentru modificarea Legii 334/2006, care a intrat în circuitul parlamentar recent și care aduce modificări importante în ceea ce privește finanțarea partidelor și transparența legată de publicitatea politică. Nu în ultimul rând, raportul va atinge subiectul datelor deschise în ceea ce privește finanțarea politică și perspectiva anului electoral 2024.

Raportul va include recomandări legate de îmbunătățirea cadrului legislativ și privitoare la creșterea transparenței. De asemenea, vom lansa o variantă actualizată la nivelul anului 2023 a portalului www.banipartide.ro, care cuprinde toate informațiile relevante despre finanțarea politică începând cu 2006.

Evenimentul este deschis reprezentanților instituțiilor publice cu rol de control, ai partidelor politice, experți electorali, jurnaliștilor și tuturor celor interesați. Discuția va fi transmisă public și pe pagina Facebook EFOR.

Detalii și înregistrare la https://expertforum.ro/dezbatere-finantarea-partidelor-2022.

 

Proiect derulat de:

Proiect derulat de Asociația Expert Forum în parteneriat cu Asociația Română Pentru Locuințe Casa Plus, Euroland Banat, Centrul pentru Resurse Civice și Colegiul Național „Mircea Eliade” Resița, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.

Dezvoltarea platformei banipartide.ro și campania de transparentizare a finanțării politice au fost susținute în cadrul proiectului “Effective Combat Against Corruption” (ECAC), implementat cu sprijinul Bureau of International Narcotics and Law Enforcement (INL), în parteneriat cu International Foundation for Electoral Systems (IFES) și CEELI Institute (Central and Eastern European Law Initiative).

 

Acest post a fost postat in categoria: Noutati

CASA PLUS

miercuri, mai 17, 2023 9:55

Acest post a fost postat in categoria: Noutati

ATELIER PENTRU INVESTIGAREA BUGETELOR LOCALE ȘI ACHIZIȚIILOR PUBLICE LA REȘIȚA (13-14 MAI)

miercuri, mai 3, 2023 9:55

Cum sunt cheltuiți banii publici în România? Deși ne afectează calitatea vieții de zi cu zi, știm foarte puține despre traseul acestora în spațiul public. Bugetele locale dictează cum arată localitatea în care trăiești și fiecare decizie financiară a administrației poate susține creșterea sau încetini dezvoltarea comunității tale. Dar de multe ori deciziile foarte tehnice, greu de urmărit, iar lipsa de transparență în administrație ne pune piedici în a avea un cuvânt de spus despre cum ar trebui cheltuiți banii publici.

Te invităm să te alături unei comunități create pentru cetățenii care doresc să înțeleagă toate etapele cheltuirii banilor publici. Ne vom ocupa să traducem informațiile pe înțelesul tuturor și vă vom sprijini să faceți propriile demersuri de informare, investigare sau monitorizare a autorităților locale. Și pentru că fondurile pentru investiții publice, de tipul Programului Național de Dezvoltare Locală sau Saligny sunt subiect constant de discuție, vă vom arăta detaliat cum urmărim un proiect de la aprobare până la implementare.

Înscrie-te aici și te vom contacta cât de curând pentru a-ți oferi detalii suplimentare.

 

Câteva dintre temele pe care le vom acoperi sunt:

  • Cum citesc un buget
  • Cum se aprobă o investiție
  • Cum se face o achiziție
  • Cum aflu cine este în spatele unei companii care face afaceri cu primăria mea
  • Cum folosesc date din registrele publice pentru a vedea interesele financiare și politice ale firmelor care participă la achiziții și ale aleșilor locali. Vom naviga printre registre publice și alte resurse dezvoltate independent, cum ar fi portalul banipartide.ro, elaborat de EFOR, care ilustrează finanțarea politică între 2006 și 2022. Și bonus: de unde obțin și cum pot prelucra chiar eu aceste date
  • Ce este clientelismul politic și cum pot urmări abuzul de resurse publice
  • Care-i treaba cu PNDL și Saligny
  • Ne uităm peste câteva instrumente utile pentru gestionarea bazelor de date și analiza informațiilor cu care lucrăm.

Atelierul este deschis pentru toți cei interesați: grupuri civice, jurnaliști, studenți, membri de partid, aleși locali sau cetățeni care vor să înțeleagă mai bine ce fac instituțiile publice. Toate activitățile vor fi practice și interactive, ne vom pune în mintea decidenților care controlează resursele publice și vom prelucra cu mâna noastră date și documente publice. Vom proiecta și activități de monitorizare pe care te vom ajuta să le duci la capăt: cu alte cuvinte, vom fi proprii noștri jurnaliști de investigație.

Atelierul va fi susținut de echipa EFOR (coordonată de Septimius Pârvu) și Attila Biro (jurnalist de investigație Context.ro). Partnenerii de la Euroland Banat vor vorbi despre activitățile de advocacy de la nivel local. Vor participa și aleși locali, care vor prezenta experiența legată de buget și bani publici. Orele estimative de desfășurare a evenimentului sunt 10-17 (sâmbătă) și 10-13.30 (duminică).

Participarea este gratuită. Organizatorii vor asigura masa pentru participanți, însă nu vor acoperi cheltuieli de cazare.

Contact: septimius.parvu@expertforum.ro, 0787.638.315

Proiect derulat de:

Proiect derulat de Asociația Expert Forum în parteneriat cu Asociația Română Pentru Locuințe Casa Plus, Euroland Banat, Centrul pentru Resurse Civice și Colegiul Național „Mircea Eliade” Resița, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro. ”Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă”

 


Acest post a fost postat in categoria: Noutati