Informarea corectă, doar din surse oficiale, este foarte importantă. Cu calm, responsabilitate, toleranță și dând dovadă de solidaritate vom trece împreună și peste această situație! Numai bine vă doresc


DE 29 DE ANI – REPREZENTARE NAȚIONALĂ ȘI INTERNAȚIONALĂ A ASOCIAȚIILOR DE PROPRIETARI DIN ROMÂNIA! ORGANIZAȚIE MEMBRĂ IUT – INTERNATIONAL UNION OF TENANTS

Comunicat – Clauze suplimentare E.ON GAZ

vineri, ianuarie 7, 2011 12:04
Postat in Stiri Locale

Federaţia Asociațiilor de Locatari Timișoara informează asociațiile de locatari/proprietari care nu au semnat contractul de furnizare reglementată a gazelor naturale că au dreptul să solicite în scris la E.ON GAZ să li se pună la dispoziție formularele de contract-cadru așa cum sunt prevăzute în Monitorul Oficial nr. 632/ 24.09.2009 și că nu pot fi obligate să accepte clauze suplimentare impuse de E.ON GAZ dacă nu sunt de acord cu acele clauze.

Precizăm că FALT a solicitat sprijinul ANRE în problema contractelor și că în urma solicitării noastre s-a încheiat o minută redactată de ANRE care prevede „Reprezentanţii ANRE au precizat că prestarea activităţii de furnizare reglementată trebuie să se facă în baza unui contract comercial de furnizare  reglementată, încheiat în baza contractului-cadru pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale.

De asemenea, reprezentanţii ANRE au precizat că orice completare a contractului comercial de furnizare reglementată, faţă de prevederile contractului – cadru, poate fi făcută cu acordul părţilor. În cazul în care părţile nu convin cu privire la completările propuse, acestea au obligaţia să încheie contractul comercial cu respectarea prevederilor contractului-cadru în vigoare.”

Tot referitor la problema apărută cu contractele de furnizare, ANRE sub semnătura domnului Președinte, Iulius Dan Plaveti, prin adresa nr. 53140/28-12-2010  ne comunică printre altele următoarele precizări:

„Completarea prevederilor contractului-cadru se poate face cu acordul părţilor, sub condiţia ca aceste completări să nu contravină contractului-cadru şi, respectiv, legislaţiei incidente”.

„Furnizorul are obligaţia să desfăşoare activitatea de comercializare a gazelor naturale pe bază de contracte comerciale, cu precizarea că pentru piaţa reglementată contractele se încheie cu respectarea contractelor-cadru.”

„Furnizorul are dreptul să procedeze la sistarea furnizării gazelor naturale, numai în cazul în care consumatorul refuză să semneze contractul comercial de furnizare redactat cu respectarea prevederilor contractului-cadru pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale la consumatorii casnici.”

Din cele două documente rezultă foarte clar că E.ON GAZ nu poate sista furnizarea de gaze naturale, așa cum au amenințat prin somațiile trimise în luna decembrie 2010, decât dacă consumatorul refuză să semneze contractul-cadrul prevăzut în Monitorul Oficial.

ANRE specifică foarte clar că în cazul când consumatorul nu este de acord cu clauzele prevăzute în afara celor din contractul-cadru, furnizorul este obligat să semneze contractul-cadru și nu cel impus.

Recomandăm asociațiilor de locatari/proprietari care nu au semnat contractul cu E.ON GAZ să solicite în scris la E.ON GAZ să li se pună la dispoziție pentru semnare formularele de contract-cadru conform contractului-cadru publicat în Monitorul Oficial și să se prezinte la E.ON GAZ cu ștampila asociației,  copie de pe actul de  înființare a asociației și de pe codul fiscal, iar în caz de refuz din partea E.ON GAZ sau dacă solicită alte documente să informeze, în scris, FALT-ul pentru sprijin.

Cu deosebită consideraţie

|