Informarea corectă, doar din surse oficiale, este foarte importantă. Cu calm, responsabilitate, toleranță și dând dovadă de solidaritate vom trece împreună și peste această situație! Numai bine vă doresc


DE 29 DE ANI – REPREZENTARE NAȚIONALĂ ȘI INTERNAȚIONALĂ A ASOCIAȚIILOR DE PROPRIETARI DIN ROMÂNIA! ORGANIZAȚIE MEMBRĂ IUT – INTERNATIONAL UNION OF TENANTS

PUNCT DE VEDERE cu privire la articolul “Cum suntem furaţi la întreţinere” aparut in Evenimentul Zilei, in data de 16.12.2010

vineri, ianuarie 7, 2011 11:58
Postat in Stiri Locale

Odata cu emiterea de catre ANRSC a Ordinului nr.343/2010 si a Normei tehnice aprobate de acest ordin, aplicabila in imobile de tip condominiu in care s-au montat sisteme de repartizare a costurilor, s-a mentionat modalitatea de calcul si repartizare a costurilor pentru spatiile de folosinta comuna ale condominiului.

Prin acest Ordin, Asociatiile de Proprietari sunt mandatate sa inventarieze corpurile de incalzire, coloanele de distributie si incalzire din condominii, suprafetele utile incalzite ale apartamentelor si spatiilor cu alta destinatie, urmand a le preda firmelor de repartitoare, iar acestea sunt obligate sa determine suprafetele echivalente termic si sa  efectueze calculul si repartizarea energiei termice intre locatari/proprietari si, respectiv, spatiile cu alta destinatie din condominiu.

Se prevede montarea unui repartitor martor pe conducta de intrare a agentului termic in imobil, dupa contorul de bransament, tocmai in idea de a determina CONSUMUL REAL de energie termica pe partile comune. Pana la aparitia Ordinului 343, asociatiile de proprietari/locatari stabileau, procentul alocat partilor comune, fara a avea la baza o modalitate stiintifica de calcul bazata pe masuratori.

Consumul aferent spatiilor comune devine foarte mic, poate tinde spre ZERO, acolo unde locatarii/Asociatiile de Proprietari isi izoleaza subsolul, conductele de distributie si/sau inalzire din apartamente, caldura cedata de acestea, dupa izolarea corespunzatoare, fiind neglijabila.

Afirmatia ca romanii care locuiesc in imobile dotate cu repartitoare de costuri vor plati in aceasta iarna cu 50% mai mult la valoarea facturilor de energie termica pentru incalzire este TOTAL  ERONATA !!!

NUMAI in situatiile in care Asociatiile de Proprietari nu au dorit sa colaboreze, nepredand inventarele sau neacceptand ca acestea sa fie efectuate de firmele de repartitoare, pentru lunile octombrie si noiembrie 2010, conform Ordinului 343, s-a acceptat ca 50% din valoarea totala a enegiei consumate in condominiu, reprezentand cheltuiala comuna, sa fie distribuita intre toti locatarii din condominiu, corespunzator cu cota-parte indiviza.

Aceasta nu inseamna cresterea facturilor cu 50% !!! Ci doar distribuirea unei cote comune procentuale intre TOTI locatarii apartinatori condominiului, asa cum prevede legislatia in vigoare.

In cadrul S.C. ELSACO BRUNATA S.R.L., activitatea de inventariere a imobilelor si de montare a repartitorilor martor este in plina derulare, aceasta fiind finalizata, la nivel de tara, in proportie de 45%. Estimam ca pana la finele lunii februarie 2011, acesta activitate va fi finalizata, iar cuantumul consumului  de energie termica  pe partile comune va fi cel real, renunatandu-se la aplicarea unor procente fixe.

Va prezentam mai jos un exemplu de imobil dotat cu repartitoare de costuri, in care, prin izolarea subsolului si montarea unui repartitor martor, se evidentiaza clar diminuarea costurilor energie termice consumate pe partile comune. Este vorba despre imobilul din strada Aleea Pictorului, nr. 3, bl. I3, Tr2, Botosani.

La inceputul sezonului de incalzire 2009-2010, in luna noiembrie, dintr-un total de 20 apartamente, 11 apartamente erau bransate la reteaua de alimentare centralizata iar restul de 9 apartamente aveau centrale termice instalate.

La inceputul sezonului de incalzire urmator, 2010-2011, tot in luna noiembrie, s-au mai debransat inca 4 apartamente, numarul celor ramasi bransati fiind de 7 apartamente din 20 de apartamente aflate, in total, in imobil.

Prin izolarea conductelor de distributie a agentului termic din subsol si montarea unui repartitor martor, in scopul de a masura in mod efectiv caldura cedata pe partile comune, s-a diminuat costul per apartament al energiei termice -cota parte din consumul comun, asa cum se ilustreaza in tabelul de mai jos :

Total Consum

Valoare Totala

Nr. Apt.

Set Total

Set Parti Comune

Valoare Totala Comun

Procent Comun

Valoare Comun

(Gcal)

(RON)

Bransate

(mp set)

(mp set)

(RON)

din val.totala

/apt (RON)

Nov-09 7.436 1363.48 11 din 20 110.8558 32.9095 404.77 29.69 20.24
Nov-10 2.051 376.47 7 din 20 75.86434 16.9135 35.39 9.40 1.77

Din acest studiu de caz, se observa :

1. Diminuarea in valoare absoluta a consumului inregistrat pe partile comune, acest lucru fiind efectul izolarii subsolului;

2. Diminuarea procentului de consum pe partile comune, din total consum, de la 29.69% in luna noiembrie 2009, la 9.4% in luna noiembrie 2010, ca urmare a montarii repartitorului martor pentru partile comune;

3. Diminuarea sumelor de plata -cota parte din costul energiei consumate pe partile comune, cuvenite fiecarui apartament.

Costurile cu energia consumata pe partile comune din condominiu se repartizeaza in cota parte indiviza tuturor apartamentelor si spatiilor cu alta destinatie decat cea de locuinta, apartinatoare respectivului condominiu, asa cum se mentioneaza si in Legea nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari.(art.47 si art. 48) si in Hotărârea  nr. 1588 din 19/12/2007 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari la articolul 32:

‘’ Art. 32. (3) Niciun proprietar de apartament sau de spaţiu cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă nu va fi exceptat de la obligatia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renunţării la folosirea unei părţi din proprietatea comună, a abandonării apartamentului sau a spaţiului cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă ori în alte situaţii. ‘’

Data                                                                                                    Semnatura

21.12.2010                                        Director General SC ELSACO BRUNATA SRL

Ing.Petru Parfenov

|