Informarea corectă, doar din surse oficiale, este foarte importantă. Cu calm, responsabilitate, toleranță și dând dovadă de solidaritate vom trece împreună și peste această situație! Numai bine vă doresc


DE 29 DE ANI – REPREZENTARE NAȚIONALĂ ȘI INTERNAȚIONALĂ A ASOCIAȚIILOR DE PROPRIETARI DIN ROMÂNIA! ORGANIZAȚIE MEMBRĂ IUT – INTERNATIONAL UNION OF TENANTS

Arhiva pentru august 11th, 2010

PRIVITOR LA PROIECTUL LEGII DE SCUTIRE DE LA PLATA RESTANTIERILOR LA INTRETINERE IN ASOCIATIILE DE PROPRIETARI, DUPA CONSULTAREA CU SPECIALISTII LIGII HABITAT

miercuri, august 11, 2010 20:46

Va remitem urmatoarele puncte de vedere, pentru intelegerea in integralitate a efectelor acesteia.

– acest act este discriminatoriu fata de familiile care si-au platit la timp cotele de intretinere. Grav este ca aceasta initiativa transfera sarcina de asigurare a protectiei sociale de la autoritatile publice, catre proprietari. Reiteram necesitatea de a stabili un sistem transparent si responsabil de asistenta sociala prin instituirea unei alocatii pentru locuinta, adresata persoanelor cu adevarat vulnerabile si care sa fie asigurata de autoritatile publice. Scutirea de la plata penalitatilor nu sprijina in mod real familiile care inregistreaza dificultati la plata intretinerii.

-textul legii prevede scutirea numai in cazul in care restantierii isi platesc integral datoriile in urmatoarele 12 luni, nu face mentiuni fata de debitele anterioare. Exista tentatia de a nu se mai plati intretinerea, atata timp cat in a 364 – a zi poti plati fara penalizari.

– initiatorii legii nu au evaluat corect aceste influente in viata asociatiilor de proprietari. Probabil ca nu locuiesc in blocuri de vreme ce initiaza facilitati ce pot fi interpretate ca indemn  la neplata sau la plata cu intarziere a cotelor la intretinere.

– imixtiunea in relatiile contractuale intre asociatiile de proprietari si societatile furnizoare de servicii. Prin acest proiect statul intervine si anuleaza obligatiile contractuale existente, lucru ce contravin articolului 969 din Codul Civil, conform caruia conventiile legal facute au putere de lege intre partile contractante.

– prevederea de anulare a penalitatilor vizeaza doar prima veriga din lantul de furnizori care contribuie la furnizarea serviciului respectiv. Concret vor fi anulate penalizarile asociatiei fata de furnizorul de caldura, dar nu se fac referinte la penalitatile fata de furnizorii de apa sau gaze.

Iata de ce apreciem ca acest proiect are un caracter populist, principala problema reprezentand-o cotele de intretinere mari si nu sistemul de penalitati stabilit de asociatia de proprietari. Trebuiesc analizate cauzele care duc la neplata cotelor, gasirea modalitatilor de sprijinire a categoriilor defavorizate si mai ales sa reglementeze sistemul eficient de directionare a suportului social carte persoanele care se confrunta cu adevarat cu dificultati

Consideram inadmisibil ca parlamentarii sa opteze pentru o asemenea initiativa, fara a avea consultari reale cu reprezentantii asociatiilor de proprietari si sa propuna o astfel de solutie ineficienta, care de fapt dovedeste faptul ca nu cunosc aspecte fundamentale cu privire la organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari.

In repetate randuri Liga HABITAT a Asociatiilor de Proprietari a solicitat scheme de ajutor pentru plata cotelor de intretinere directionate catre familiile aflate in dificultati reale. Ceea ce Parlamentul a aprobat nu reprezinta un ajutor pentru nimeni, fiind doar o metoda politicianta de pasare a responsabilitatilor si costurilor.

Presedinte U.L.A.L. Arad

Dorina Lupse

Acest post a fost postat in categoria: Stiri Locale

DIN LAC IN PUT

miercuri, august 11, 2010 20:45

Cam asa s-ar traduce aparitia O.U.G. numarul 69/30.06.2010, privind reabilitarea termica a cladirilor de locuit ca finantare prin credite bancare cu garantie guvernamentala.

Initial ne-am bucurat, crezand ca actul normativ va elimina din birocratia excesiva manifestata pe parcursul derularii tuturor fazelor acestui program si ca asociatiile de proprietari vor ajunge mai rapid la lucrarile de executie a reabilitarii.

Nu era suficienta bataia de joc a autoritatilor publice locale (cel putin cum s-a manifestat la Arad) fata de asociatiile  inscrise in program caci iata si guvernul actual da lovitura de gratie doritorilor de reabilitare, retragandu-si cotele de participare.

Asadar executivul nu va mai participa cu cota de 50% din valoarea reabilitarii iar autoritatile administratiei publice locale putand finanta din sursele sale, 30% din valoarea costului reabilitarii. Deci primariile nu vor mai fi obligate sa finanteze lucrarile, acestea fiind optionale, in functie de resursele sale. La Arad, nu este greu de ghicit pe ce pozitie se va situa primaria, care nici pana acum nu era dornica sa participe la finantarea acestui program.

Asociatiile de Proprietari isi vor plati expertiza tehnica, certificatul de performanta energetica si auditul energetic, documentatia pentru autorizarea lucrarilor de interventie, proiectul tehnic si bineinteles executia integrala a lucrarii.

Asociatiile vor putea sa contracteze credite cu garantia statului, pe o perioada de 5 ani. Guvernul va plati integral dobanda si va fi garant. Toate procedurile vor fi desfasurate de asociatia de proprietari. Hotararea pentru executarea lucrarilor de reabilitare termica si de contractare a imprumutului bancar, se va lua cu votul a minimum 90% din membrii asociatiei. In cazul imobilelor inscrise in programul desfasurat in baza O.G. 18/2009 si care au primit pana acum finantare, acestea beneficiaza de prevederile vechiului program de reabilitare.

Sunt mentionate in ordonanta conditiile de eligibilitate a asociatiei si respectarea conditiilor din normele de creditare a finantatorului. De aceste imprumuturi pot beneficia si proprietarii locuintelor unifamiliale, persoane fizice, la cladirile de locuinte construite si receptionate pana la sfarsitul anului 2000.

Justificarea adoptarii acestui act normativ sta in degravarea bugetului de stat.

Sugeram autoritatilor locale sa intervina la M.D.R.L. pentru asigurarea fondurilor necesare reabilitarii tuturor celor 58 de blocuri care au fost aprobate prin H.C.L. numarul 62/2009.

Vicepresedinte U.L.A.L. Arad

Arion Vasile

Acest post a fost postat in categoria: Stiri Locale

DESPRE LEGEA 175/2010

miercuri, august 11, 2010 20:43

N-as fi revenit asupra implicatiilor recentei adoptate Legi 175/2010 privitoare la scutirile de la plata penalitatilor  restantierilor la intretinere , daca vicepresedintele partidului Conservator Bogdan Ciuca aflat la Arad , n-ar fi sustinut binefacerile acestui act normativ al carui initiator a fost.

Asta , mai ales dupa ce cu o zi inainte la Timisoara , colegii nostrii de la Federatia Asociatiilor de locatari (FALT) Timisoara , intr-o demonstratie logica , il determinasera pe domnul deputat Ciuca sa realizeze enorma greseala facuta cu aceasta lege. Pe care Parlamentul a votat-o, in ciuda avizului negativ al guvernului (care spre lauda expertilor sai a sesizat enormitatea). A votat-o pentru ca  oricum nu i-a costat si implicat cu nimic , dar risca sa bulverseze activitatea si relatiile din cadrul Asociatiilor de proprietari , dovedind cat de departe sunt de realitatiile celor care locuiesc la bloc.

Prevederea ,, proprietarii care isi achita integral cotele de contributie la cheltuielile asociatiilor de proprietari in termen de 12 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei legi vor fi scutiti de la plata penalitatilor …” este practic un indemn la neplata cheltuielilor , si este discriminatoriu pentru cei ce isi achita la timp cheltuielile si chiar inoperabila.Pentru ca , aceeasi Lege 230/2007 de functionare a asociatiilor de proprietari la art. 50 prevede ,, Asociatia de Proprietari , are dreptul de a actiona in justitie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contributie la cheltuielile asociatiilor de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit”.Orice intarzieri peste acest termen poate bloca situatia financiara a asociatiei , pentru ca furnizorii de utilitati trebuie platiti la timp(lunar) iar fondul de rulment al asociatiei este calculat si dimensionat pe 30 de zile .Cu cit mai multi restantieri  , cu atat exista riscul intreruperii furnizarii utilitatilor , caz in care vor avea de suferit si cei care si-au platit la zi cheltuielile.

Ar fi mai bine ca parlamentarii nostrii sa aiba in atentie adevaratele cauze ce duc la fenomenul restantierilor (venituri reduse , preturi mari la utilitati , furnizori de utilitati neperformanti ,actiuni de dictat a unor furnizori de utilitati , activitatea necorespunzatoare a unor autoritati de reglementare ce reglementeaza in favoarea furnizorilor , nivel mare al taxelor si impozitelor , nivel de viata scazut , etc.) si nu sa transfere in asociatiile de proprietari rolul social care este al statului.Asociatia nu are aceasta posibilitate.

Din informatiile pe care le detinem , se incearca corectarea prevederilor aberante a acestei legi , prin normele metodologice de aplicare a ei , ce urmeaza sa apara.

Pana atunci , o consideram o cacealma , sterila , populista si inutila.

Vicepresedinte ULAL

ARION VASILE

Acest post a fost postat in categoria: Stiri Locale