Informarea corectă, doar din surse oficiale, este foarte importantă. Cu calm, responsabilitate, toleranță și dând dovadă de solidaritate vom trece împreună și peste această situație! Numai bine vă doresc


DE 29 DE ANI – REPREZENTARE NAȚIONALĂ ȘI INTERNAȚIONALĂ A ASOCIAȚIILOR DE PROPRIETARI DIN ROMÂNIA! ORGANIZAȚIE MEMBRĂ IUT – INTERNATIONAL UNION OF TENANTS

Plata caldurii in spatii comune pentru cele 15000 de apartamente incazite de CET Braila

luni, octombrie 11, 2010 8:47
Postat in Stiri Locale

Federatia Uniunea Asociatiilor de Proprietari Braila

COMUNICAT DE PRESA

Re.: plata caldura spatii comune pentru cele 15000 de apartamente incazite de CET Braila;

pret gigacalorie

Mai multi cititori ai cotidianului online Infobraila.ro ne-au sunat la federatie pentru a intreba care este punctul de vedere al FUAP vizavi de sugestia consilierului municipal Doru Damian cum  ca „Locatarii sa ceara chirie CET, pentru ca tevile firmei trec pe proprietatea lor!”.

Cum astfel de sugestii pot crea dificultati in a se intelege o predere leagal sau nu , si pot duce la neintelegeri inntre administratori si proprietari facem urmatoarele precizari:

La asociatiile de proprietari din Braila  au inceput sa apara afise in care proprietarii sunt instiintati ca daca au centrale termice de apartament sau siunt debransati total ori partial, iar tevile sistemului centralizat de incalzire le traverseaza apartamentele, sunt nevoiti sa plateasca „la intretinere” caldura pe care o degaja aceste conducte. si asta, indiferent daca tevile sunt izolate, iar proprietarii nu au voie sa le taie. Majoritatea blocurilor au fost construite in mentalitatea comunista cand totul era al nostru la comun , in bloc astea-s regulile ca asa si tevile de apa rece trec prin casa pe la cineva si cele de gaz… Deci „cade” varianta cu plata chiriei de catre CET Braila fata de proprietarii care au in apartamente tevile din instalatia comuna a blocului. Conform ultimului ordin dat de A.N.R.S.C. , nr. 343 din 13 iulie 2010 , toti proprietarii trebuie sa plateasca contributia pentru caldura in spatiile comune, inclusiv pentru cea degajata din tevile care traverseaza apartamente debransate sau incalzite din alte surse. FUAP Braila nu este, in schimb, de acord cu cotele de 39 si respectiv 50% prevazute in respectivul ordin. Ele trebuie sa fie stabilete  de adunarile generale sau birourile executive al asociatiilor,  functie de specificul fiecarui bloc in parte.
Problema este la nivel legislativ dar si la nivelul consiliilor locale care nu pot pune piedici in societatile in care au capital majoritar. Spre exemplu Consiliul Local Braila controleaza 78,95% din capitalul producatorului de energie si atunci de ce consileriin locali nu intervin pentru a clarifica unele inadvertenete si fac doar caterinca pe seama unor bieti pensionari si someri?

Ne miram ca nu le-au sugerat celor fara centrale  ca ar putea cere despagubiri pentru faptul ca sunt poluati de cei cu centrale !

Consiliul Local Municipal Braila a revenit pentru a treia oara in ultimele trei luni asupra deciziei prin care stabileste pretul de facturare la populatie a energiei termice pentru sezonul rece 2010 – 2011. Aceasta, dupa ce Prefectura a atentionat CLM-ul in urma analizei actului normativ aprobat in august, prin care pretul era de 262 lei/gcal, pentru acordarea avizului de legalitate.  Consilierii locali au reluat dezbaterea pentru a treia . Varianta revizuita propusa acum de comisia de specialitate prezinta un pret final pentru populatie de 192 lei/Gcal, inclusiv TVA, diferenta pana la pretul de productie (374,32 lei/Gcal) fiind subventionata dupa cum urmeaza:

-de la bugetul local (87,72 lei/Gcal) ;

-de la bugetul de stat prin compensarea la combustibilul folosit de „CET” pentru producerea agentului termic (94,6 lei lei/Gcal).

In urma votului exprimat in sedinta CLM Braila din 27 septembrie, aceasta a ramas varianta finala. Abonatii ( in jur de 15000 de apartamente din totalul de circa 54000 ) SC „CET” vor primi energia termica la un pret de 192 lei/Gcal, cu  20 de lei mai mare decat vechiul pret (172 lei/Gcal inclusiv TVA).

Si pentru ca pomeneam de caterinca pe care o fac consilierii locali braileni, mentionam ca in textul de hotarare primit la federatie, pe suport scris , asa cum a fost prezentat el pentru a fi votat si votat in final, nu se pomeneste nicaieri despre perioada de referinta in care se aplica acest pret la Gcal. Nu este exclus ca spre  finele anului, in vreme ce guvernanti actuali vor parasi scena politica, intr-un alt haos, sa ne trezim cu o alta hotarare si cu un alt pret al gigacaloriei la Braila.In Romania de azi totul este posibil!

Marian Covache

presedinte FUAP Braila

|