Arhiva pentru noiembrie 2nd, 2010
Comunicat: România este în topul corupţilor din Uniunea Europeană
marți, noiembrie 2, 2010 12:13COMUNICAT
România este în topul corupţilor din Uniunea Europeană
Presa (a se vedea, intre altele, in „Jurnalul National” din 27.10.2010 articolul „Romania, in topul coruptilor din UE” semnat de Carmen Plesa) a prezentat recent raportul Transparency International (TI) privind perceptia coruptiei in 2010, aratand ca România este în topul corupţilor din Uniunea Europeană, avand un indice de coruptie de 3,7, ceea ce o plasează pe poziţia 25 din 27 între ţările UE, respectiv pe locul 69 la nivel mondial.
In comunicatul Transparency International Romania (TIR) din 26.10.2010 privind raportul TI se arata ca, citam: „Pentru prima oară din 2002 şi până acum, în Indicele de Percepţie a Corupţiei lansat de Transparency International, România se plasează pe un trend negativ în ceea ce priveşte percepţia privind corupţia la nivelul sectorului public şi a reformelor de combatere a ei. După ce anul trecut indicele a dat un semnal sever privind îngheţarea luptei anticorupţie, România obţine 3,7 puncte din 10, arătând nu doar stagnarea efectelor politicilor anticorupţie, ci chiar o creştere a gradului de corupţiei percepută.”
Comunicatul este un serios semnal de alarma, care atrage atentia asupta efectelor negative pentru calitatea vietii si pentru economie a trendului negativ al perceptiei coruptiei in care a intrat Romania. Ne alaturam semnalului de larma tras de TIR si solicitam la randul nostru guvernantilor „să dea dovadă de maturitate şi să înţeleagă că eforturile anticorupţie nu trebuie folosite în scop propagandistic, ci ca un mijloc de asigurarea a competitivităţii României şi de garantare a drepturilor cetăţenilor ei.”
Avand in vedere:
- Raportul Transparency International arata ca in 2010 coruptia in Romania a crescut!
- Aceasta inseamna, intre altele, „Scăderea calităţii vieţii pentru toate categoriile sociale care plătesc costurile corupţiei generalizate în timp ce se risipesc resursele publice în mod netransparent şi preferenţial”!!!
- Efectele previzibile: criza va continua si facturile la utilitati vor creste nejustificat!
Scrisoare deschisa – Camera Deputatilor
marți, noiembrie 2, 2010 12:11
Catre: |
Camera Deputatilor |
in atentia: |
Doamnei Deputat / Domnului Deputat |
Stimata doamna, Stimate domnule,
In data de 23 iunie 2010 a fost adoptata de Camera Deputatilor (rezultat vot pentru=254, contra=1, abtineri=2, nu au votat=1 prezenti=258) Legea nr. 175 din 16/07/2010 pentru modificarea Legii nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, publicata ulterior in M.O. nr. 502/2010.
Aceasta Lege aduce o modificare importanta:
Proprietarii care îşi achită integral cotele de contribuţie la cheltuielile asociaţiilor de proprietari în termen de 12 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi vor fi scutiţi de la plata penalităţilor generate de suma restantă cu titlu de bază. Prin cotele de contribuţie la cheltuielile asociaţiilor de proprietari se înţelege datoria cu titlu de bază fără suma rezultată din penalităţi.
In acest sens ne exprimam urmatoarele puncte de vedere:
- Parlamentarii nu au luat in considerare nici unul din zecile de amendamente (pt modificarea legii 230/2007) propuse de Liga Asociatiilor de Proprietari HABITAT;
- Parlamentarii nu au luat in considerare punctele de vedere ale Guvernului si cele ale Consiliului Legislativ
- Initiativa de a scuti restantierii de la plata penalitatilor, ridica urmatoarele probleme:
- este discriminatorie fata de familiile care si-au platit la timp cotele de intretinere chiar daca se incadreaza in plafonul de 1000 lei pe membru de familie. Grav este ca aceasta intiativa transfera sarcina de asigurare a protectiei sociale de la autoritatile publice catre proprietari. Reiteram necesitatea de a stabili un sistem transparent si responsabil de asistenta sociala prin instiuirea unei alocatii pentru locuinta, adresata persoanelor cu adevarat vulnerabile si care sa fie asigurata de autoritatile publice. Scutirea de la plata penalitatilor nu sprijina in mod real familiile care inregistreaza dificultati la plata intretinerii.
- textul legii prevede scutirea numai in cazul in care restantierii isi platesc integral datoriile in urmatoarele 12 luni de la intrarea in vigoare a actului normativ. Nu se face nici o mentiune fata de proprietarii care pot inregistra restante la o data ulterioara. De asemenea, in urmatoarele 12 luni poate exista tentatia de a nu mai plati nici o cota la intretinere, atat timp ca in cea de-a 364 zi poti plati fara nici o penalitate. Consideram ca legiuitorul nu a evaluat influenta nefasta asupra bunei functionari a asociatiilor de proprietari. Exista riscul ca aceasta facilitate sa fie interpretata ca un indemn la neplata sau la plata cu intarziere a cotelor de intretinere.
- imixtiunea in relatiile contractuale intre asociatiile de proprietari si societatile furnizoare de servicii. Prin acest act normativ, Statul intervine si anuleaza obligatii contractuale existente, acest lucru contravenind Codului Civil, art. 969, conform caruia „conventiile legal facute au putere de lege intre partile contractante”. Datoriile si penalitatile nu pot fi anulate printr-o simpla stergere. Statul trebuie sa vina cu o serie de compensatii, altfel determina blocaje financiare insurmontabile.
- prevederea prin care se anuleaza penalitatile asociatiilor catre furnizori vizeaza doar prima veriga din lantul de furnizori care contribuie la furnizarea serviciului respectiv. Concret, vor fi anulate penalitatile asociatiei fata de furnizorul de caldura, insa proiectul nu face nici o referire la penalitatile pe care acesta le are fata de furnizorii de gaze sau apa.